Naslovna Info Gradiška Na takmičenju srednjoškolaca u recitovanju “Slovo ljubve” pobijedio Ivan Topić iz Gradiške

Na takmičenju srednjoškolaca u recitovanju “Slovo ljubve” pobijedio Ivan Topić iz Gradiške

U Srednjoj bogoslovskoj školi Svetog Petra Dabrobosanskog u Velečevu kod Foče danas je održano deveto takmičenje srednjoškolaca u recitovanju “Slovo ljubve”, na kojem je pobijedio učenik petog razreda ove škole Ivan Topić iz Gradiške.

Takmičenje je prvi put imalo regionalni karakter, pa su osim učenika Bogoslovije i Srednjoškolg centra Foča, nastupili i srednjoškolci iz Nevesinja i Višegrada, a ovogodišnja tema bile su besjede Svetog Nikolaja Velimirovića. Mudrosti jednog od najvećih filozofa Srpske pravoslavne crkve kazivalo je, sa velikim žarom, 13 mladih oratora, a Topić je prvu nagradu zaslužio besjedom “Iznad istoka i zapada”.

13183034_10207514569075183_1432223451_n

 

“ Pripremao sam se oko mjesec dana uz pomoć našeg profesora Neđa Nikačevića. Za besjedništvo je vjerujem, pored uvježbanja tehnike, potrebno posjedovati dar i odgovarajuću boju glasa, a mi u školi imamo i poseban predmet kojim ozbiljnije pristupamo besjedništvu, posebno u hrišćanstvu i pravoslavlju”, rekao je Topić, koji se priprema da upiše Bogoslovski fakultet u Čikagu.

Dobitnik druge nagrade, učenik trećeg razreda Bogoslovije Boban Kovačević iz Gradiške ističe da je besjedništvo dio njihove buduće profesije.

“ Posebno je interesantno izgovarati besjede vladike Nikolaja, jer je i on sam bio veliki besjednik”, rekao je Kovačević. Treću nagradu podijelile su učenica trećeg razreda Srednjoškolskog centra Foča Sonja Gagović, koja je prošlogodišnji pobjednik, i učenica četvrtog razreda Srednjoškolskog centra Višegrad Marina Glogovac.

“ Za mene je ovo takmičnje veoma važno jer se bavim glumom i mislim da mi može pomoći u budućem radu”, rekla je Glogovac.

Predsjednik žirija, profesor Bogoslovije Nikola Kovač naglasio je da su svi kandidati devetog opštinskog i prvog regionalnog takmičenja u recitovanju bili odlični.

“ Žiri je, zaista, imao težak zadatak da izabere najboljeg, tako da se prvi put desilo da dvije učenice podijele treće mjesto”, rekao je Kovač.

 Foca-24.info