Naslovna Info Gradiška NA SUDU ZBOG SVINJA DONIRANIM POPLAVLJENIM U SEMBERIJI

NA SUDU ZBOG SVINJA DONIRANIM POPLAVLJENIM U SEMBERIJI

NOVA TOPOLA – Devedeset svinja vrednih 30.000 KM koje su radnici „Top-Farm“ iz Nove Topole poklonili poplavljenim Sembercima, po svoj prilici biće uskoro tema sudske rasprave.

Ovu mogućnost najavio je Marko Dragić, suvlasnik novotopolske farme na nedavnom ročištu za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka u Okružnom privrednom sudu Banjaluka.

On je optužio privremenog stečajnog upravnika „Top-Farma“ Gorana Radivojca da je „zloupotrebio svoju dužnost omogućivši poklon poljoprivrednicima Semberije u iznosu od 30.000 KM, odnosno 90 svinja nazimica“.

-Budući da ni zakonski zastupnik pa time ni predstečajni upravnik nisu ovlašteni raspolagati imovinom stečajnog dužnika na ovaj način, insistiraćemo na prouzrokovanoj šteti. U  vezi s tim podnećemo krivičnu prijavu –  naveo je Marko Dragić u sudnici banjalučkog suda uz upozorenje da je evidentno „nezakonito raspolaganjem imovinom i upravljanje poklonima“.

Dragić smatra da je neophodno otvoriti stečajni postupak na temelju zahteva preduzeća „Mores“ iz Doboja kako bi se „zaštitila imovina topolske farme“.

U ovom preduzeću, gde se tokom poslednjih godinu dana vode stalne pravne bitke a radnici uporno štite direktora i suvlasnika Hari Jansena, ogorčeni su zbog pretnji krivičnom prijavom povodom poklona za poplavljene.

Milorad Koljanin, predsednik Sindikata „Top-Farma“ kaže da su se oni odrekli plata u korist poplavljeni u Semberiji te da im ovo pravo niko ne može uskratiti.

-Svinje su poklon radnika a ne farme, rukovodstva ili privremenog stečajnog upravnika. Odrekli smo se plata i odvezli svinje ugroženima, to je suština – pojasnio je Koljanin na konferenciji za medije u Sindikatu RS. Direktor Jansen smatra „krajnje neumesnim pokretanje pitanja poklona za ugrožene od poplava a posebno pretnji krivičnom prijavom zbog toga“.

-Besmislene su sumnje u bilo kakvu zloupotrebu a pogotovo dovođenje u taj kontekst privremenog stečajnog upravnika i rukovodstva farme. Ne radi se o poklonu na teret firme nego radnika od kojih je i stigla inicijativa o solidarnosti sa unesrećenima – pojasnio je direktor Jansen.

Nema razloga za stečaj

Privremeni stečajni upravnik Goran Radivojac smatra da nema razloga za otvaranje stečajnog postupka. On kaže da je „Top-Farm“ izmirio dug prema „Moresu“ u iznosu od 20.970 KM a rukovodstvo topolske farme nastoji da obaveze iz redovnog poslovanja izmiruje korištenjem gotovinskih instrumenata platnog prometa i konpenzacijom“.