Naslovna Info Gradiška Na savskom keju urbane vile umjesto stogodišnjih kuća

Na savskom keju urbane vile umjesto stogodišnjih kuća

GRADIŠKA – Na pet lokaliteta na savskom keju u Gradišci trenutno se grade urbane, superluksuzne višespratnice. Investitori su otkupili i porušili stare kuće, mnoge sagrađene čak i prije više od 100 godina.

Blaga zima nije mnogo omela građevinare. U toku su unutrašnji radovi na zgradama od oko 200 stanova, koji će biti useljivi već na proljeće i ljeto ove godine.

Sigurniji život

– Ovdje je potražnja vrlo velika. Na najnovijem gradilištu se tek radi na temelju, a stanovi su već rasprodati. Cijena od 1.500 KM za kvadrat je primamljiva, lokacija je atraktivna, na samoj obali Save, a izvođač radova je poznat po odličnim referencama – rekao je Enes Fišeković, mještanin ulice na keju.

Investitori otkupili i porušili stare kuće

Zanimljivo je da nove stanove ne kupuju samo Gradiščani. I naši ljudi iz dijaspore su „odriješili kesu“, a veliki je broj i Banjalučana, pa i porodica iz Beograda, Zagreba, Ljubljane ili Sarajeva koji su se odlučili da žive ovdje.

– Poznajem dosta Banjalučana koji su prodali svoje velike stanove, kupili ovdje nove stanove i ostalo im je novaca za sigurniji život u penziji. Život u manjem gradu ima prednosti, manje su gužve, blizu je granica, ovdje je zdravstvena zaštita na veoma visokom nivou – rekao je Milan Pilipović, također mještanin ovoga naselja.

Više stanovnika

Tako će savski hej, odnosno ulica kilometar dužine, od mosta do Kajak kluba, uskoro biti najljepše i najmodernije naselje, s povećanim brojem stanovnika. Jer, umjesto tri ili četiri porodične kuće, ovdje niče zgrada sa 40 stanova. Naseljese nalazi na samoj granici i praktično će činiti prelijepu sliku BiH na ulasku iz Hrvatske.

Autor: B. Grgić

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.