Naslovna Info Gradiška Na području Policijske uprave Gradiška smanjen broj krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda

Na području Policijske uprave Gradiška smanjen broj krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda

GRADIŠKA – U Policijskoj upravi Gradiška danas je održana pres konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za proteklih devet mjeseci 2020. godine.

Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.

Načelnik Škorić istakao je, da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška za proteklih devet mjeseci tekuće godine evidentirano 278 krivičnih djela, što je za 6.1% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 296 krivičnih djela, a ukupno je rasvijetljeno 266 krivičnih djela ili 95.7%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 110 krivičnih djela, od kojih je rasvijetljeno 98 krivičnih djela ili 89.1% i to svih 98 krivičnih djela rasvijetljeno je iz tekućeg perioda.

Od ukupno evidentirano 278 krivičnih djela, 247 krivičnih djela su iz oblasti opšteg kriminaliteta, 11 krivčičnih djela je iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, 8 krivičnih djela je iz oblasti privrednog kriminaliteta i 12 krivičnih djela su iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

U posmatranom periodu evidentirano je 113 krivičnih djela protiv imovine, što je za 17.5% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 137 krivičnih djela, a ukupno su rasvijetljena 102 krivična djela ili 90.3%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 90 krivičnih djela protiv imovine, od kojih je rasvijetljeno 79 krivičnih djela ili 87.8% i to svih 79 krivičnih djela rasvijetljeno je iz tekućeg perioda.

Operativnim radom policijskih službenika otkriveno je 12 krivičnih djela i 44 prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga kojom prilikom je pronađena i oduzeta određena količina kokaina (2.73), marihuane (2.217.57), amfetimina (212.37), te 15 komada kanabis sjemenki, 23 kanabis stabljika i 51 tabeleta Ekstazi, a 16 lica je lišeno slobode.

Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirano je 459 narušavanja javnog reda i mira što je za 111.5% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 217 narušavanja.

Evidentirana su i četri slučaja narušavanje JRM u većem obimu odnosno sa 5 ili više lica.

Analizirajući strukturu izvršenih prekršaja, do povećanja je došlo onih prekršaja koji su evidentirani kroz pojačane aktivnosti policijskih službenika u vezu sprovođenje određenih mjera vezanih za odluke Republičkog štaba za vanredne situacije i odnosi se na prekršaj iz člana 22 ( ograničenje kretanja na određenom prostoru).

Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, smanjen je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 18.2 % ili u odnosu 293:358, kao i broj saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima za 1 saobraćajnu nezgodu ili u odnosu 5:6, kao i broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama za 3 lica ili u odnosu 5:8.

Policijski službenici uspješno su obezbijedili 68 javnih okupljanja i 133 sportske priredbe.
Obzirom da u posmatranom periodu nisu evidentirana krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti, a smanjen je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška se može ocijeniti kao zadovoljavajuće.

U prvih devet mjeseci tekuće godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano je 935 migranta (667 migranata na području PS Gradiška, 227 na području PS Srbac i 41 PS Nova Topola).

Načelnik Škorić je apelovao na sve građane da poštuju sve preporuke i mjere izrečene od strane Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo RS, kao i od gradskog kriznog štaba, a koje se odnose na poštovanje Zaključaka o obaveznom sprovođenju mjera na reagovanje na pojavu bolesti COVID-19.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković, navodi da je u izvještajnom periodu januar – septembar 2020. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirano 459 slučajeva narušavanja javnog reda i mira dok je u istom periodu prethodne godine evidentirano 217 slučajeva narušavanja, a povećan je i broj evidentiranih prekršaja u odnosu 532:258. Najveći broj narušavanja javnog reda i mira i prekršaja vezan je za sprovođenje određenih mjera vezanih za odluke Republičkog štaba za vanredne situacije i odnosi se na prekršaj iz člana 22 (ograničenje kretanja na određenom prostoru), gdje je evidentirano ukupno 234 prekršaja.

Protiv 611 lica, među kojima je 87 povratnika i 14 maloljetnika, podnosena su 93 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 455 prekršajnih naloga.
Evidentirane su 293 saobraćajne nezgode, što je manje za 18.2% u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 358 saobraćajnih nezgoda. Od ukupno evidentiranih 293 saobraćajnih nezgoda, 101 nezgoda je sa posledicama po lica 5 lica je smrtno stradala, 27 lica je zadobilo teške tjelesne povrede (prethodne godine 23 lica teške tjelesne povrede), a 102 lica lake tjelesne povrede (prethodne godine 105 lica lake tjelesne povrede), a 192 saobraćajne nezgode su sa materijalnom štetom.

Ukupno je evidentirano 11.016 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok je u istom periodu prethodne godine evidentirano 9.277 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koji su sankcionisani sa podnošenjem 159 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 9.927 prekršajnih naloga.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja preduzeto je niz preventivno represivnih aktivnosti, kojom prilikom je iz saobraćaja isključeno 805 vozača, od toga 504 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, 220 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava, 10 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom droga, a zbog ostalih razloga isključen je 71 vozač, dok su iz saobraćaja isključena i 383 vozila.