Naslovna Info Gradiška NA SNAZI ZABRANA KRETANJA: U 15 sati sve stalo (FOTO)

NA SNAZI ZABRANA KRETANJA: U 15 sati sve stalo (FOTO)

GRADIŠKA – Gradiška tačno u 15 sati postala je grad bez ljudi na trotoarima, automobila na ulicama i parkinzima, skoro pa prazan grad.

Gradiščani su se pripremili za najavljeni produženi policijski sat i snabdjeli se potrepštinama za vikend, ujedno i za najveći hrišćanski praznik Vaskrs. 

Tokom dana svi su bili u akciji. Trgovački centri vrvjeli su od mušterija, većina Gradiščana otišla je na selo zbog proljetne sjetve.

-Konačno da malo odahnemo. Odradili smo u žestokom tempu i današnji, a i prethodne dane. Mislim da su naši kupci zadovoljni, sada idemo kući da malo predahnemo. Neće nam teško pasti zabrana kretanja, najvažnije je da se dobro odmorimo i spremimo za ponedjeljak – rekli su nam trgovci jednog velikog trgovačkog centra.

Savski kej

Glavna gradska ulica, potom savski kej i trgovi su prazni. Nigdje nikoga.

– Jutros sam bio na Savi na pecanju, odoh sada kući da se odmaram i pravim riblje specijalitete – rekao je Aleksandar Mitrović, poznati gradiški alas. 

Subotnje popodne i nedjelju većina Gradiščana provesti će u krugu porodice, poštujući propisane mjere i zabrane. Roštiljanje će biti veoma aktuelno, a u najboljoj poziciji su oni koji imaju na selu kuću i dvorište.

Distanca i u vlastitom dvorištu

Većina građana grada na Savi vjeruje da će već narednog vikenda situacija s koronavirusom biti povoljnija i da će mjere popustiti, barem za nijansu.

– Važno je da prebrodimo ovu nedaću sa što manje problema, nije mi teško biti u izolaciji – rekla je 72-godišnja Vida Šukalo iz Nove Topole te dodala kako će kada prođe ovaj virus, “otići na pijacu, u banku, kod frizerke i komšinice na kafu”, koja i u vlastitom dvorištu poštuje propisani razmak.

Iz Policijske uprave u Gradišci apeluju na građane da poštuju propisane mjere. Inače, epidemiološka situacija u ovom gradu je povoljna i stabilizirana.

Jedanaest Gradiščana do sada je bilo pozitivno na koronavirus, devetero je retestirano i negativno je, a već desetak dana nema novih pozitivnih na ovaj virus. U ovom gradu su veoma stroge mjere i u dva karantina te na graničnom prijelazu, najvećem prijelazu u BiH.

Zabrana kretanja do ponedjeljka u 05.00 časova

U Srpskoj je danas na snazi zabrana kretanja od 15.00 časova, sve do ponedjeljka 20. aprila, u 05.00 časova.

Od zabrane kretanja izuzeti su samo zdravstveni radnici, policijski službenici, kao i lica koja imaju potvrdu poslodavca zbog obavljanja nesmetanog procesa rada ili dozvolu MUP-a.

Iz MUP-a Srpske apelovali su na građane da poštuju zabranu kretanja koju je donio Republički štab za vanredne situacije.