Naslovna Info BiH Na konkursu “Zašto je kultura /meni/ važna” nagrađeno 38 učenika

Na konkursu “Zašto je kultura /meni/ važna” nagrađeno 38 učenika

BANJALUKA – Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagradilo je 38 srednjoškolaca za 25 radova koji su ocijenjeni kao najbolji na konkursu “Zašto je kultura /meni/ važna?”, a ovogodišnja nagrada je trodnevna kreativna radionica u Andrićgradu u Višegradu na kojoj će afirmisani umjetnici nagrađenim učenicima prenijeti svoja iskustva.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković navela je da je na konkurs, čiji je cilj podrška srednjoškolcima koji imaju afinitet za umjetnost, stiglo ukupno 69 radova učenika iz srednjih škola iz Srpske, te istakla da će nagrade za najbolje biti iskustvenog karaktera.

– Ove godine nagrada za naše učenike je trodnevna kreativna radionica sa afirmisanim umjetnicima koji sa učenicima mogu podijeliti vrijedna iskustva i dati im usmjerenja za budući rad – rekla je Đakovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da će kreativne radionice biti održane od sutra do subote, 6. aprila, u Andrićgradu u Višegradu, a vodiće ih profesori Akademije nauka i umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koji su i ocjenjivali pristigle radove, zajedno sa piscem Tanjom Stupar Trifunović.

Đakovićeva je navela da se učenički radovi odnose na šest oblasti umjetnosti – likovnu, primijenjenu umjetnost i dizajn, fotografiju, književnost, te dramsku umjetnost, film i muziku.

Prema njenim riječima, konkurs učenicima daje slobodu iskazivanja talenta u različitim oblastima umjetnosti, da bi kasnije bio i afirmisan.

Dekan Akademije nauka i umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik istakla je značaj ovog projekta, budući da mladima omogućava da prepoznaju svoje potencijele i mogućnost za kreativno iskazivanje.

Profesor na banjalučkoj Akademiji umjetnosti i kompozitor David Mastikosa izrazio je zadovoljstvo kreativnošću i potencijalom koji su učenici iskazali u svojim radovima.

“Prilikom ocjene radova bilo nam je najvažnije da su oni inovativni, kreativni i originalni, te da kao takvi ukazuju na potencijal za usavršavanje”, rekao je Mastikosa.