Naslovna Info Gradiška Na dionici autoputa od Banjaluke do Gradiške ove godine naplaćeno više od...

Na dionici autoputa od Banjaluke do Gradiške ove godine naplaćeno više od 4,1 milion maraka

Banjaluka – Od naplate putarine na autoputu Banjaluka – Gradiška i dijelu autoputa “9. januar”, na dionici od Prnjavora do Doboja, u ovoj godini u budžet Srpske slilo se oko devet miliona maraka.

U preduzeću “Autoputevi RS” ističu da je naplata putarine na dionici od Prnjavora do Doboja počela 26. decembra prošle godine.

– Od tada je naplaćeno blizu 4,7 miliona maraka, a tom dionicom prošlo je oko 695.000 vozila – kazao je direktor “Autoputeva RS” Dušan Topić.

Kada je u pitanju naknada za korišćenje dionice autoputa od Banjaluke do Gradiške, Topić naglašava da je za 11 mjeseci ove godine naplaćeno više od 4,1 milion maraka.

– Naplatna putarine na ovom autoputu počela je u martu 2015. godine i od tada je naplaćeno više od 10,5 miliona KM, a tim putem prošlo je najmanje četiri miliona vozila – naglasio je Topić.

Dodao je da poskupljenja putarine, bar što se tiče planova ovog preduzeća, neće biti u narednoj godini.

– Ono što bi moglo da se desi, jeste eventualno usklađivanje cijena po zatvaranju sistema naplate. Na autoputu Gradiška – Banjaluka još je u funkciji otvoreni sistem naplate putarine, koji karakteriše jedna ulazno-izlazna rampa, tako da je cijena putarine na toj dionici jedinstvena, bez obzira na pređenu kilometražu – kazao je Topić.

Prema njegovim riječima, u planu je zatvaranje sistema izgradnjom naplatnih stanica na svim prilazima autoputu.

– Na dionici autoputa “9. januar” na pravcu od Doboja do Prnjavora u funkciji je modifikovani otvoreni sistem, sa jednom ulaznom i jednom izlaznom rampom. Vozači plaćaju cijenu po pređenom kilometru – istakao je Topić.

Po završetku izgradnje preostalog dijela dionice Banjaluka – Prnjavor, Topić kaže da će sistem biti zatvoren, sa naplatnim rampama na svim prilazima autoputu i vozači će vožnju plaćati po kilometru. Kada su u pitanju radovi na preostalom dijelu autoputa, od Drugovića do Prnjavora, Topić kaže da teku predviđenom dinamikom, tako da bi do proljeća 2018, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, i preostali kilometri mogli bi da budu završeni. Topić će danas sa direktoricom Odjeljenja za transport Evropske banke za obnovu i razvoj Sju Baret potpisati ugovor o odobrenju kreditnih sredstava za izgradnju prve faze koridora 5C kroz RS, u iznosu od 70 miliona evra.

Planovi “Autoputeva RS” za 2018.

* Završetak izgradnje dionice od Drugovića do Prnjavora

* Početak izgradnje prvog dijela autoputa na koridoru  5C kroz RS

* Izgradnja mosta preko rijeke Save kod Gradiške

* Projekti za čiju su realizaciju zainteresovani kineski partneri

* Priprema dokumentacije za autoput od Brčkog prema Bijeljini i granici sa Srbijom

* Izrada dokumentacije za brzi put na pravcu Bijeljina-Zvornik-Han Pijesak-Sokolac

Izvor: Glas Srpske