Naslovna Info Gradiška Na Birou za zapošljavanje u Gradišci 6.401 lice aktivno traži posao

Na Birou za zapošljavanje u Gradišci 6.401 lice aktivno traži posao

U Birou za zapošljavanje u Gradišci na kraju 2015. godine bilo je evidentirano 6.401 lice koje aktivno traži posao, potvrdila je šef Biroa za zapošljavanje Gradiška Obrenka Balta.

Ona je rekla da je evidentirano 150 lica bez zanimanja, dok je među kvalifikovanim /KV/ radnicima najviše nezaposlenih bravara, metalostrugara, vodoinstalatera, automehaničara, stolara, konfekcionara, vozača teretnih kola, konobara i prodavača. Balta je navela da je među nezaposlenima sa srednjom stručnom spremom najviše poljoprivrednih, mašinskih i ekonomskih tehničara, te gimnazijalaca. Ona je istakla da je među nezaposlenima sa visokom stručnom spremom najviše diplomiranih ekonomista, pravnika, profesora razredne nastave i engleskog jezika, inženjera mašinstva i geodeta.

Balta je naglasila da je u prošloj godini zbog zaposlenja sa evidencije gradiškog Biroa izbrisano 1.356 lica, koja su zaposlena u oblasti proizvođačke djelatnosti, prerađivačke industrije, trgovine i ugostiteljstva, te javne uprave. Jedna od aktivnih mjera koju Zavod za zapošljavanje Republike Srpske sprovodi jesu programi podsticaja zapošljavanja i samozapošljavanja.

“Kroz program podsticaja zapošljavanja u privredi, program `Zajedno do posla` za demobilisane borce, ratne vojne invalide i djecu poginulih boraca, te programe za lica iznad 45 godina starosti i zapošljavanje Roma, u Gradišci su prošle godine zaposlena 83 lica”, rekla je Balta.

Ona je naglasila da je pet lica medicinske struke iz Gradiške u prošloj godini apliciralo za posao u Njemačkoj. Balta je navela da je u okviru Biroa Gradiška aktivan Klub za traženje posla, namijenjen licima starosti od 18 do 30 godina. Prema njenim riječima, Klub omogućava mladima koji nisu zaposleni da nauče na koji način da napišu biografiju i motivaciono pismo poslodavcu u postupku traženja posla, te na koji način da se predstave na intervjuu. “U 2015. godini edukaciju u Klubu za traženje posla u Birou Gradiška prošlo je više od 100 članova, od kojih je 30 već zaposleno”, dodala je Balta.

Radio Gradiška