Naslovna Info Gradiška Muzej na otvorenom niče u parkovima i na javnim površinama u Gradišci

Muzej na otvorenom niče u parkovima i na javnim površinama u Gradišci

GRADIŠKA – Umjetničke skulpture „Knjiga“, autora Milije Čpajka iz Beograda i „Forma koja se razvija“, čiji je autor Andrej Mitevski iz Skoplja  postavljene su u parku pored savskog mosta, odnosno graničnog prelaza u Gradišci.

Skulpture su nastale tokom ovogodišnjeg Prvog međunarodnog simpozijuma u kamenu, održanog u septembru u čast svjetskog skulptora Bore Nježića.

Direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović rekao je da su tokom kolonije u kamenu nastala tri mozaika i dvije skulpture. Dva mozaika na slobodnu temu krase šetalište na keju, dok je mozaik pod nazivom „Djeca Kozare“ postavljen na Trgu Čubrilovića u centru Gradiške.

Tako je park u blizini graničnog prelaza postao prvi muzej na otvorenom u gradu koji će vremenom biti ispunjen kamenim skulpturama.

“Krećemo iz ovog dijela grada  jer je ovo veoma frekventna lokacija. Ovuda prolazi veliki broj naših sugrađana ali i onih koji putuju ka Evropi. Vremenom ćemo skulpturama oplemeniti i druge djelove grada, rekao je Vujinović.

Obje impozantne skulpture su pokloni Gradišci , od strane renomiranih umjetnika čiji radovi u kamenu krase mnoge svjetske metropole.

“Skulptura “Forma koja se razvija” ustvari predstavlja čovjekov život, noć i dan, dinamično i mirno. Druga skulptura predstavlja oštećenu knjigu,koja govori o istoriji ovih krajeva. Ne treba trošiti riječi šta predstavlja mozaik “Djeca Kozare”, rekao je Vujinović, inače direktor Zavičajnog muzeja u gradu na Savi.

Međunarodni “Simpozijum u kamenu Boro Nježić” održava se u čast našeg sugrađanina Bore Nježića koji je stvarajući u Beogradu  stekao umjetničku slavu širom svijeta.Boro Nježić je bio i istaknuti scenograf, a njemu u čast organizovan je ovaj međunarodni simpozijum, odnosno kolonija u kamenu, koja će postati tradicionalna u gradu na Savi.

Namjera organizatora i domaćina simpozijuma je da u Gradišci stvaraju umjetnici iz čitavog svijeta, te da njihove skulpture budu  stalne postavke u parkovima, na trgovima i javnim površinama. Sve skulpture će imati QR kod pomoću koga će posjetioci moći spoznati mnogo informacija o djelu, autoru i njegovom umjetničkom radu.

Boško Grgić