Naslovna Info Muškarci ne žele samo seks

Muškarci ne žele samo seks

NJUJORK – Od naučnih studija do sitkoma, društvo predstavlja muškarce kao bića koja su sklona seksualnim avanturama i nevoljna da se skrase.

Nova antropološka studija objavljena juče, a koju prenose svjetski mediji, pokazuje da muška promiskuitetnost nije nešto što je evolucija “urezala” u ljudski mozak.

Zapravo, strategije parenja su fleksibilne i variraju od okolnosti poput broja ženki.

Ukratko, ako žena ima manje, muškarci traže dugotrajne veze, kaže Rajan Skarč sa Univerziteta u Juti koji je vodio studiju objavljenu u listu “Royal Society Open Science”. A žene takođe, i suprotno stereotipima, mogu da budu zainteresovane za veze na jednu noć.

Ideja da je evolucija oblikovala muškarce da budu promiskuitetni do skora se činila dobro utemeljena. Što više žena muškarac ima, manje su šanse da će se skrasiti sa jednom ženom i njihovom djecom a potomci koje ima sa raznim ženama i koji prenose njegove gene izjednačavaju se sa evolutivnim uspjehom.

U eksperimentima, muški studenti su tvrdili da više vole neobavezne veze od ozbiljnih što je naučnike dovelo do teorije da je ponašanje muškaraca vezano za evoluciju.

Skarč i Monik Borgerhof Mulder sa Univerziteta Kalifornija testirali su tu ideju u Gijani. U osam zajednica koje su istraživali, odnos odraslih muškaraca i žena varirao je od 1,43 do 0,93.

Što je više broj muškaraca premašivao broj žena, to su manje šanse bile da se oni uklope u stereotip, neobavezna veza umjesto posvećene.

To ima evolutivnog smisla, kaže Skarč.

Posvećenost jednoj ženi pobećava broj “prilika za parenje” koje muškarac ima u poređenju sa potragom za novim partnerkama. “Najbolja strategija je pronaći jednu ženu i držati se nje”, kaže Skarč.

Uz to, prirodna selekcija favorizuje ponašanje koje povećava broj muškarčeve djece a još više favorizuje ponašanje koje maksimalizuje šanse da ta djeca porastu i i sama postanu roditelji. A te šanse su najveće ako muškarac ostane uz svoje potomke i štiti ih, umjesto da ide od žene do žene, kaže Skarč.

Novu studiju podržali su i stručnjaci za evolutivnu psihologiju.

Dejvid Bus sa Univerziteta u Teksasu kaže da “strategije parenja koje muškarci usvajaju vjekovma zavise od konteksta” i da je pogrešno smatrati da su muškarci “skrojeni” tako da traže seks za jednu noć, a žene doživotnu posvećenost.

AGENCIJE