Naslovna Info Gradiška MUKE MJEŠTANA NOVE TOPOLE: Putokazi i reklame po glavi putnika

MUKE MJEŠTANA NOVE TOPOLE: Putokazi i reklame po glavi putnika

NOVA TOPOLA – Desetak pešaka u Novoj Topoli povređeno je ovog meseca, nakon što su zapeli za nedavno postavljeni turistički putokaz u ovom naselju.

Meštanin Mirko Đukić koji je pozvao “EuroBlic” da bi ukazo na ovaj problem, smatra da je magistralni put Gradiška – Banjaluka koji prolazi kroz ovo lijevčansko mesto, preopterećen putokazima i reklamama.

-Udario sam glavom o putokaz postavljen na trotoaru, na visini od metar i po. Nisam u tome usamljen. Tokom poslednjih nekoliko dana desetak prolaznika, mojih komšija je teže povređeno. Neki su dobili i potres mozga pa su morali zatražiti pomoć u našoj ambulanti – požalio nam se Đukić rekavši da je na ovaj problem ukazao policiji i lokalnim vlastima u Gradiški ali ništa nije preduzeto da se putokazi i reklame, postavljeni na neprikaldnim mestima, uklone ili pomere.

-Zvao sam nekoliko službi naše opštine, tražio da reaguju ali ne vredi. Svuda sam dobio odgovor da je nadležan neko drugi, od Gradiške do Banjaluke. Odlučio sam zato da samoinicijativno skinem sve putokaze na trotoraima koji smetaju pešacima ili zaklanjaju vidik vozačima pa da vidim ko će tada reagovati – izjavio je Mirko Đukić pokazujući posekotinu na glavi.

Vozači i drugi učesnici u saobraćaju kažu da je magistralni put od Gradiške do Nove Topole preopterećen reklamnim panoima i putokazima. Oni smatraju da je to nedopustivo jer ugrožava preglednost i odvraća pažnju.

-Imamo sve više različitih tipova reklama, posebno svetlećih i u “živim” bojama, koje na pravcu od Gradiške ka Banjaluci ili Srpcu ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju. U trendu su i reklame preko ceste a primarni cilj oglašivača je da vozačima skrenu pažnju na njihove poruke, što u drugi plan stavlja bezbednost – rekao je našoj redakciji Radovan Šljivić, sekretar AMS u Gradiški. U Opštini Gradiška obećali su da će sporni putokaz u Novoj Topoli prilagoditi učesnicima u saobraćaju, posebno pešacima a na ostalim mestima proveriti opravdanost i posedovanje dozvole za njihovo postavljanje.

-Problematične su ilegalne reklame. Imamo ih sve više bez obzira što se trudimo da u toj oblasti zavedemo red. Putokaz u Novoj Topoli, na štaje upozorio Mirko Đukić je nizak i nesumnjivo smeta pešacima. To ćemo uskoro popraviti – pojasnio je Slobodan Vidović, načelnik opštinskog Odelenja za urbanizam i građevinarstvo u Gradiški.
Opština upravlja seoskim cestama

Saobraćajni inspector Željko Bilbija kaže da je Opština nadležna za reklame i putokaze pored seoskih a JP “Putevi RS” za magistralne puteve. Prvi korak je obezbeđenje urbansitičke saglasnosti ali to mnogi izbegavaju nego samovoljno postavljaju reklamne ploče na privatnim njivama u blizini puteva.

EuroBlic Milan Pilipović