Naslovna Info “Mrvice” prikupile oko 93.000 KM za nabavku laserskog aparata i oftamoskopa

“Mrvice” prikupile oko 93.000 KM za nabavku laserskog aparata i oftamoskopa

GRADIŠKA – U okviru kampanje „Ljubičasti novembar“, koju je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece „Mrvice“ sprovelo u toku novembra mjeseca pod motom „sanjam svijet, vidim svijet“, prikupljeno je oko 93.000 KM za nabavku laserskog aparata i oftamoskopa za liječenje retinopatije, rekla je predsjednica ovog udruženja Danka Mirjanić, gostujući u programu Radio Gradiške.

Mirjanićeva je istakla da Udruženje svake godine u toku novembra organizuju kampanje u kojima prikupljaju donacije za nabavku određene medicinske oprema koja se koristi prilikom liječenja prijevremeno rođene djece, a ove godine akcenat je bio na nabavci lasera za liječenje retinopatije koja ugrožava ovu djecu i prijeti im da djelimično ili potpuno izgube vid.

Ona je navela da je pozivima na humanitarni broj i od donacija prikupljeno oko 43.000 KM, a da je Vlada Republike Srpske donirala potrebnih još 50.000 KM, te da će nakon praznika biti pokrenuta nabavka navedenog laserskog aparata i opreme.

„Aparat nabavljamo iz SAD-a i iskreno se nadamo da će on do polovine godine biti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Uz nabavku će biti obezbjeđena i obuka ljekara koji će raditi sa aparatom i nadam se da će liječenje retinopatije laserom u Banjaluci biti započeto do kraja iduće godine“, rekla je Mirjanićeva.

Ona je navela da je Udruženje „Mrvice“ u toku decembra u Banjaluci i Istočnom Sarajevu organizovalo druženja članova udruženja i dodjelu paketića za prijevremeno rođenu djecu.

Mirjanićeva je naglasila da posljednji podaci govore o povećanom broju prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj, te da Udrženje  planira da uradi detaljnu analizu kako bi ta statistika bila jasnija i slična kao i u drugim zemljama.

Ona je dodala da će uraditi i analize potreba za medicinskom opremom za zbrinjavanje i liječenje prijevremeno rođene djece u bolnicama u Republici Srpskoj, te da će na osnovu toga i planirati šta će biti alcenat „Ljubičastog novembra“ u toku 2020. godine.