Naslovna Info Gradiška Mraz prepolovio broj izlagača na Danima voća “Potkozarje 2016”

Mraz prepolovio broj izlagača na Danima voća “Potkozarje 2016”

GRADIŠKA – U Gornjim Podgradcima, kod Gradiške, danas su održani 11. Dani voća “Potkozarje 2016”, koje ova mjesna zajednica organizuje u okviru manifestacije “Gradiška jesen”.

Pomoćnik ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je ova godina bila veoma povoljna za ratare “što se ne može reći za voćarsku proizvodnju”.

On je podsjetio da su 25. aprila mraz i niska temperatura načinili ogromnu štetu u voćarstvu, naročito u Potkozarju.

“Opštinske komisije su popisale štetu u voćarstvu koja iznosi oko 25 miliona KM. Oštećeno je oko 1.300 hektara zasada i šteta se kreće od 50 do 100 odsto”, naveo je Pašalić.

On je naglasio da Ministarstvo traži način kako da izađe u susret voćarima.

“Nažalost, i povrtari su u januaru imali štetu od snijega kada je uništeno mnogo plastenika. Ministarstvo će po okončanju vegetacije utvrditi svu štetu i pokušati pronaći modalitete kako da proizvođačima izađe u susret. Mi nemamo posebna sredstava za te namjene nego samo agrarni budžet od 60 miliona maraka i određena nadoknada štete može samo da ide nauštrb drugih vidova poljoprivrednih podsticaja”, naveo je Pašalić.

Predsjednik mjesne zajednice Gornji Podgradci Zvjazdan Panić naveo je da pretrpljena šteta u voćarstvu “doprinijela” tome da je na ovogodišnoj manifestaciji “Dani voća” upola manje izlagača nego prošle godine.

“Ova izložba voća je odlična s obzirom na štetu koju su pretrpjeli voćari iz Potkozarja, a izlagači su oni proizvođači koji su uspjeli da sačuvaju ovogodišnji rod”, naveo je Panić i naglasio da je “berba voća u njegovom voćnjaku završena nakon aprilskog mraza”.

Panić je kritikovao Republičko udruženje voćara da ne radi u interesu svih voćara i da su dijelom krivi za stopiranje izvoza u Rusiju, dodajući da veliki otkupljivači i izvoznici ne kupuju voće u Potkozarju i da voćari iz ovog kraja svoje proizvode pretežno prodaju kupcima iz Federacije BiH.

Na manifestaciji “Dani voća Potkozarje 2016” prisustvovao je i poslanik SNSD-a u NS RS i kandidat za načelnika Gradiške Zoran Adžić.

SRNA, MOJA GRADIŠKA