Naslovna Info Gradiška MLADI ZEČEVI DRŽE BALANS U PRIRODI: Lovci obogaćuju lovišta u okolini Gradiške

MLADI ZEČEVI DRŽE BALANS U PRIRODI: Lovci obogaćuju lovišta u okolini Gradiške

GRADIŠKA – Lovačko udruženje „Prosara“ iz Gradiške, u okviru stalnih aktivnosti obogaćivanja lovišta, nabavilo je 54 zeca i pustilo ih u prirodu.

Riječ je o 12 lokacija na području šest sekcija u lijevčanskim selima.

Ove godine, isto lovačko udruženje nabavilo je i pustilo u lovište 1.000 fazana, što predstavlja nastavak višegodišnje prakse.

– Svake godine, u posljednje dvije decenije, u lovište puštamo fazane, a u posljednjih nekoliko godina i zečeve, kako bismo uspostavili balans divljih životinja u prirodi, koje su bile gotovo istrijebljene. Sada imamo i dovoljno srneće divljači, koja je zaštićena – rekao je lovočuvar Đorđe Vuković, nakon što je, zajedno s kolegama lovcima, pustio 10-ak zečeva u Kozincima kod Gradiške.

Vlastita sredstva

Ističe da je situacija u njihovom lovištu povoljna i da ima dovoljno fazana, zečeva i srna.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Đorđe Vuković

– To je rezultat stalnih aktivnosti Lovačkog udruženja „Prosara“, koje nabavlja divljač, čuva je i hrani. Sve to činimo vlastitim novcem, članarinom ili prilozima lovaca. Organizujemo i radne akcije na izgradnji lovačkih objekata, visokih čeka, solila i hranilišta – navodi Vuković potencirajući veliku solidarnost među lovcima.

Milan Drageljević, predsjednik LU “Prosara”, naglašava da je stalno unošenje divljači u lovište postalo njihova višegodišnja praksa.

– Nakon rata, naše lovište, kao i ostala u ovom regionu, bio je opustošeno. Srne i zečevi bili su svedeni na minimum, pa čak i istrijebljeni. Sada je to sasvim drugačije, ove divljači ima mnogo i ona je prebrodila krizni period. Lovci su se potrudili da prirodi vrate plemenitu divljač, uključujući tu i divlju svinju – kazao je Drageljević nakon puštanja zečeva u prirodu u mjestu Greda, tokom jedne od prethodnih akcija.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Milan Drageljević

Fazani

Lovci iz Gradiške naglašavaju da godišnje u lovište unose prosječno po 2.500 fazana. Računica govori da je u posljednjih 10 godina nabavljeno 25.000 fazana, što je veliki uspjeh. Osim toga, u prirodu je pušteno i nekoliko stotina zečeva, što je uveliko promijenilo potencijal lovišta.

– Imamo mnogo razloga za zadovoljstvo, jer je lovište bogato. To je osnovni cilj približno 500 gradiških lovaca, članova LU “Prosara”. Oni su veoma zainteresovani za akcije u lovištu, izgradnju hranilišta – kažu u LU “Prosara”.

Međutim, lovci iz Gradiške takođe su suočeni s mnogim poteškoćama.

– Najveći problem su psi i mačke lutalice, koji čine ogromne štete u lovištu, uništavaju legla divljih životinja, hvatajući mlade fazane, zečeve i srne, a mi nemamo načina da to spriječimo. Psi su zaštićene životinje, njihov odstrel je strogo zabranjen, a štetu koju čine nemamo od koga niti znamo kako naplatiti ili nadoknaditi – ističu gradiški lovci višedecenijski problem.

Ugrožena poljska jarebica

Na to, kažu, stalno ukazuju, ali bez rezultata.

Rajko Plotan iz Kozinaca, lovac sa višedecenijskim iskustvom, ljubitelj životinja i prirode, kaže da je veoma ugrožena poljska jarebica, koja je svedena na skromnu populaciju.

Članovi LU “Prosara” pomažu i stanovništvu sela pored Save i u podnožju Prosare na zaštiti njiva zasijanih žitom od divljih svinja. One iz Hrvatske prelaze Savu i čine veliku štetu na poljoprivrednim imanjima.

– Naš osnovni cilj je da imamo bogato i kontrolisano lovište, dovoljno divljači koja ne uzrokuje štetu u njivama ili voćnjacima, da gradimo lovačke objekte koji će olakšati ovu ulogu, te odvratimo ili eliminišemo takozvane predatore odnosno štetočine u lovištu – istakao je Milan Drageljević.

Invazija lisica

Lovci iz nekoliko lijevčanskih sela u okolini Nove Topole organizovali su više akcija na uništavanju štetočina u lovištu, prvenstveno lisica.

Članovi lovačkih sekcija iz Karajzovaca i Rogolja tvrde da lisice u Lijevče polju čine veliku štetu. Najugroženiji su fazani i mladi zečevi, koje su lovci tokom proljeća i ljeta unijeli u ovo lovište.

– Imamo invaziju lisica. Ne znamo na koji način je došlo do drastičnog povećanja njihove brojnosti. Vjerovatno im pogoduje ovo područje, gdje ima mnogo skrovitih mjesta, napuštenih majdana, šumaraka, živica za skrivanje, ali i mnogo hrane – smatra Rade Džajić, lovac iz Karajzovaca.