Naslovna Info Gradiška Mladi socijaldemokrati Gradiška obilježili Svjetski dan maternjeg jezika

Mladi socijaldemokrati Gradiška obilježili Svjetski dan maternjeg jezika

GRADIŠKA – Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika 21. februara Gradska organizacija Mladih socijaldemokrata Gradiška danas je organizovala podjelu flajera sa ovom tematikom i akciju prikupljanja knjiga za Narodnu biblioteku Gradiška.

Predsjednik MSD-a Gradiška Dušan Ristić rekao je da je ovo jedan od načina da se utiče na svijest građana o značaju jezika kao jednog od stubova identiteta naroda.

„Prikupili smo i 70 knjiga raznih žanrova koje ćemo donirati Narodnoj biblioteci Gradiška a riječ je o akciji koja će biti nastavljena kako bi što veći broj građana učestvovao u akciji“ rekao je Ristić i dodao da je ovo jedna u nizu akcija MSD-a Gradiška.

Član Predsjedništva MSD-a Gradiška Bojan Dobrijević rekao je da je cilj akcije ukazati na značaj srpskoj jezika koji je ugrožen upotrebom stranih riječi.

„Pozivam i ostale omladinske političke i nevladine organizacije da urade slične aktivnosti i prikupljene knjige doniraju Narodnoj biblioteci u Gradišci“, dodao je Dobrijević.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara s ciljem unapređenja, učenja i razvoja maternjeg jezika i njegovanja jezičke i kulturne različitosti. Prema nekim procjenama, gotovo svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik. Srpskom jeziku za sada ne prijeti izumiranje, ali je potrebno svakodnevno govoriti o njegovom značaju i potrebi pravilnog govora i pisanja.

Izvor: Radio Gradiška

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.