Naslovna Kultura MJEŠOVITI GRADSKI HOR “LIRA”: Ja bih da pevam (VIDEO)

MJEŠOVITI GRADSKI HOR “LIRA”: Ja bih da pevam (VIDEO)

Kriza izazvana pandemijom virusa Korone uticala je na razne načine na živote ljudi, pa tako i na mogućnost održavanja horskih proba.  Većinu horskih događaja je teško planirati, neki su pomjereni, neki otkazani. Horski pjevači i dirigenti pažljivo prate sutuaciju, koja je podložna stalnim promjenama. Postoji opravdana zabrinutost gubitka veze sa pjevačima, publikom, volje i motivacije za daljim radom. Međutim, pojedini horovi u okruženju, kako dolazimo do saznanja, uz pridržavanje mjera upjevaju da se orgranizuju i održe kontinuitet u radu.

Jedan od takvih horova je i Mješoviti gradski hor „Lira“ koji je održavao probe tokom pandemije, naravno u manjim grupama pod maskama, poštujući sve propisane mjere u onom periodu kada je to bilo dozvoljeno.  

Dirigent hora, Mirjam Marković ističe da je početak 2020. godine što se tiče rada hora bio sadržajan. Imali smo 5 nastupa i probe od januara do marta kada nam je uskraćena mogućnost održavanja proba i nastupa zbog pandemije virusom Korona.

Kad je došlo do prvog lockdowna uradili smo kolaž slika sa motivacionim porukama naših članova, kojima smo smo uzeli učešće u akciji #OstaniKodKuće, koje su objavljene na društvenim mređama, a koje su podjelili i pojedini portali, te smo plakate sa tim kolažima postavili u gradu. Kasnije su urađeni kolaži slika hora sa fotografijama članova koje ćemo poslije upotrbiti za plakate i najavu koncerta našeg hora. Sve ove aktivnosti su bitno uticale na promociju i popularizaciju našeg hora, nakon čega nam se priključilo više članova.U protekloj godini smo pomoću donacije a.d. Vodovoda Gradiška uspjeli sašili nove haljine za članice hora.

 Dirigent hora je pripremio nov i  zanimljiv program za koncert hora, koji sadrži raznolike žanrove od kompozicija iz popularne muzike do muzičkih  komada iz domena umjetničke muzike. Iako smo od početka 2020. godine samo šest mjeseci proveli fizički na probama hora, nalazili smo druge alternativne načine da pripremamo novi program. Neke od ovih  kompozicija smo pripremali učenjem na daljinu dionica pojedinih glasova, odnosno on line učenjem, na taj način što je dirigent hora slao dionice, koje su članovi pripremali i učili kod kuće. Pojedinačnim snimanjem i zajedničkim motiranjem video snimaka  za pjesmu „Ja bih da pevam“ u aranžmanu dirigenta hora, nastao je  i  spot virtuelnog hora za ovu pjesmu. Na taj su način članovi  hora su proveli vrijeme na zabavan i kreativan način, a hor ujedno je dobio svoju medijsku promociju. Međutim, pravo on line istovremeno  pjevanje, nije moguće i pored velikog broja digitalnih alikacija zbog kašnjenja zvuka koji se dešava usljed različite brzine protoka signala u internet mreži, pa se nijedna od njih nije pokazala dobra za ostvarivanje zajedničkih horskih proba.

Iako smo uživali radeći snimke za spot virtuelnog hora emocije „u živo“ izvođenja, druženje na probama, osjećaj na sceni, aplauz publike ništa ne može da zamjeni. Sa zabrinutošću iščekujemo  kada i u kakvim uslovima ćemo moći da nastavimo sa radom. Vjerujemo da ćemo iz ove krize ubrzo izaći svjesniji koliko nam je važno  zajedničko pjevanje.

Dirigent hora Mirjam Marković

Video:

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.