Naslovna Info Gradiška Mirjanić: Neophodan nastavak modernizacije protivgradne zaštite

Mirjanić: Neophodan nastavak modernizacije protivgradne zaštite

GRADIŠKA – Tokom ove godine biće nastavljena realizacija projekta modernizacije protivgradne zaštite, čime će preduzeće “Protivgradna preventiva” Republike Srpske biti osposobljena da daleko uspješnije odgovori izazovima vremenskih neprilika, rečeno je u Novoj Topoli nakon sastanka resornog ministra Steve Mirjanića i predstvnika  Protivgradne preventive RS, Republičkog hidrometeorološkog zavoda  i  Voda Srpske.

Dogovoreno je da se za aktivnosti odbrane od grada nabavi još oko 600 protivgradnih raketa, čime bi Protivgradna preventiva raspolagala sa više od 2 100 raketa, koliko se procjenjuje da je potrebno za jednu sezonu odbrane od grada.

Ministar Mirjanić je naglasio da je dogovoreno i da  Republički hidrometeorološki zavod dostavi zahtjev na osnovu kojeg će biti nabavljena potrebna oprema za unapređenje aktivnosti  Zavoda u oblastima meteorologije, hidrologije i seizmologije.

On je dodao da su “Vode Srpske” dobile zadatak da osiguraju  bolju opremu na mjernim stanicama na vodotocima i da ažurnije izvještavaju sve institucije o promjenama vodostaja rijeka.

Direktor Protivgradne preventive RS Joviša Kovačević, naveo je da sistem protivgradne zaštite radi punim kapacitetom, te da je od početka sezone odbrane od grada Protivgradna preventiva  djelovala u tri navrata, pri čemu je ispaljeno 246 raketa ili 1,3 rakete po lansirnoj stanici.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, Igor Kovačić, rekao je da se kiša očekuje i sutra, ali nešto manjeg ineteziteta.

Naglasio je da je nezahvalno davati dugoročnije prognoze, ali da se očekuje da će u junu biti nešto više padavina od višegodišnjeg prosjeka, dok se u julu i avgustu očekuje period sa jako malo padavina.

Izvor: Radio Gradiška