Naslovna Info Gradiška Mirjanić: Do kraja godine bolji uslovi za efikasniji rad

Mirjanić: Do kraja godine bolji uslovi za efikasniji rad

GRADIŠKA –  Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas da je Vlada Srpske spremna da se do kraja godine stvore uslovi za efikasniji rad “Protivgradne preventive”, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Javne ustanove “Vode Srpske”.
On je istakao da će do kraja godine biti realizovan najveći dio aktivnosti oko uvezivanja u jedan sistem svih institucija iz oblasti hidrologije, meteorologije, seizmologije, upravljanja vodama, gradoodbrane i pratećih institucija.

-Ova godina je izuzetna po veličini štete od grada i poplava i moramo biti spremni da do kraja godina štete svedemo na minimum – rekao je Mirjanić u Novoj Topoli, gdje je prisustvovao sastanku predstavnika “Protivgradne preventive Srpske” i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On je dao nalog predstavnicima “Protivgradne preventive Srpske” i Republičkog hidrometeorološkog zavoda da u narednoj sedmici dostave podatke šta je potrebno za poboljšanje rada ove djelatnosti.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Igor Kovačić rekao je da dugoročne vremenske prognoze za naredni period nisu zadovoljavajuće.

-Prema dugoročnim prognozama, septembar i oktobar biće kišni, a novembar i decembar sušniji i topliji – rekao je Kovačić.

“Protivgradna preventiva Republike Srpske” ove godine dejstvovala je 30 dana, ispalivši 1.230 raketa, što je apsolutni rekord u odnosu na ranije godine.

Do kraja sezone ovo preduzeće raspolaže dovoljnim brojem raketa i očekuje se pet gradoopasnih dana.

Na današem sastanku je konstatovano da će ove i naredne godine biti okončana modernizacija “Protivgradne preventive Republike Srpske” na teritoriji cijele Republike, a investicija je vrijedna 20 miliona KM.