Naslovna Info Gradiška MINISTAR ZDRAVLJA POSETIO GRADIŠKU: “Objekat bivše carinarnice služiće za smeštaj žena,...

MINISTAR ZDRAVLJA POSETIO GRADIŠKU: “Objekat bivše carinarnice služiće za smeštaj žena, dece, trudnica koji uđu na ovom prelazu”

GRADIŠKA – Nakon posete karantinu u Gradišci, gde još nema stanara, Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske, rekao je za Srpskainfo da je gradska uprava, kao i mnoge druge lokalne sredine, pokazala visok nivo odgovornosti na suzbijanju korona virusa.

Mjere koje su ovde preduzete, rekao je ministar Šeranić, su veoma efikasne.

– Dogovorili smo se da stambeni objekat koji je do skora služio za potrebe carinarnice a sada je prazan, iskoristimo za smeštaj žena, dece, trudnica i drugih osoba iz osetljivih grupa koji ulaze na prelazu u Gradišci. Inače, uverio sam se da su šatori uređeni po propisima i da je situacija po tim pitanjima u Gradišci povoljna – rekao je Šeranić, piše Srpskainfo.

On je naglasio da će i ovaj kapacitet biti stavljen u funkciju danas do 17 časova, a zadatak da navedene prostorije prilagodi novoj nameni dobila je Civilna zaštita Republike Srpske.

– Ovaj prostor, šatori i objekat koristiće i za smeštaj osoba koje u Gradišci ne budu poštovale mere izolacije. Dogovorili smo se da ovde u pomoć lokalnom Domu zdravlja dođu timovi lekara iz Srpca i Prnjavora – precizirao je ministar Šeranić kojeg su sa zdravstvenom situacijom u Gradišci upoznali i Rajko Dodik, direktor Bolnice te Vesna Gluvić Čelić, direktor Doma zdravlja.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške rekao je da lokalna uprava ulaže velike napore na suzbijanju korona virusa.

– Naše javne službe, komunalne, medicinske i ostali su u potpunoj funkciji te na usluzi republičkih institucija. To je naš primaran zadatak i mi smo maksimalno tome posvećeni – naglasio je Adžić apelujući na građane koji imaju mogućnost da borave u inostanstvu u vreme pandemije, da ne dolaze u zemlju kako bi sačuvali svoje ali i zdravlje drugih.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je da je Šeranić precizirao šta je to potrebno da karantin ima da bi zdravstveni inspektori mogli izdavati rješenja za mjeru nadzora.

“Posupaćemo prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije i uputstvima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Svi koji uđu u Republiku Srpsku će ići u karantin, zdravstveni radnici će raditi trijažu i svi za koje se procijeni da je potrebno ostaće u karantinu. Oni za koje se procijeni da bi ostanak mogao da našteti njihovom zdravstvenom stanju, ostaće u karantinu dok im se ne obezbijedi prevoz prema domu zdravlja u njihovoj lokalnoj zajednici”, pojasnio je Novitović.

On je naveo da je u ovom trenutnuku kapacitet karantina u Gradišci za 140 osoba, 100 u šatorima i 40 u tvrdom objektu, ali da će se kapacitet proširiti za još 60 mjesta.Prema njegovim riječima, kompletan posao vezan za ishranu ljudi u karantinu će obavljati Civilna zaštita.

“Ideja je bila da trošak ishrane snose oni koji su u karantinu, ali ne postoji mogućnost za to, pa će troškove snositi institucije Republike Srpske”, istakao je Novitović i dodao da će osoblje u karantinu imati svu potrebnu zaštitnu opremu.