Naslovna Info Gradiška MINISTAR STEVO MIRJANIĆ POSJETIO PROIZVOĐAČE MLIJEKA NA PODRUČJU GRADIŠKE OPŠTINE

MINISTAR STEVO MIRJANIĆ POSJETIO PROIZVOĐAČE MLIJEKA NA PODRUČJU GRADIŠKE OPŠTINE

GRADIŠKA – Ministar poljoprivrede šumaratva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić, obišao je danas farme proizvođače mlijeka s područja gradiške opštine u vlasništvu Radomira Tošića iz Beraka i Samira Cimirotića iz Dubrava.

Samir Cimirotić iz Dubrava, rekao je da proizvođači mlijeka mogu da zadovolje zahtjeve EU u vezi sa kvalitetom mlijeka, te da su 95 odsto tih zahtjeva veći farmeri već ispunili.

“ Farmeri ne mogu da utiču na plasman mlijeka iz mljekara i pronalaženje načina za izvoz mlijeka na inostrano tržište, istako je Cimirotić.

On je naveo da njegova farma trenutno ima oko 280 grla goveda. Od toga je oko 120 muznih krava, krajem prošle godine uvezao je 40 junica iz Švedske , a u fazi je izgradnje novog objekta kapaciteta oko 90 muznih krava.

Cimitorić je dodao da trenutno dnevno proizvodi do 1800 litara mlijeka i da je cilj da do kraja godine proizvodnju poveća na više od 3000 litara dnevno.

Radomir Tošić iz Bereka na svojoj farmi ima oko 120 grala i dnevno proizvodo oko 1200 litara mlijeka, a proizvodi i junice, koje u manjoj mjeri prodaje dok većinu koristi za uvećavanje muznog stada.

Resorni ministar, Stevo Mirjanić rekao je da se ove dvije farme nalaze u kategoriji najboljih porodičnih komercijalnih farmi u Republici Srpskoj u kojima se veoma dobro radi uz primjenu visokog niva tehnilogije i dobru organizaciju.

“Vlasnici farmi su tačno utvrdili cilj, imaju viziju svog razvoja kojem teže i ministarstvo će ih podržati. Struktura ovih farmi svrstava ih u red potencijalnih reprocentara, koji nedostaju na tržištu rasplodnih grla’’, rekao je Mirjanić.

Najveći problem farmera, naglasio je Mirjanić je nedostatak zemljišta za proizvodnju stočne hrane, na što će ministarstvo odgovoriti konkretnim mjerama.

“U narednoj raspodjeli državnog zamljišta svi farmeri treba da dobiju onoliko zemljišta koliko im je potrebno da priozvedu hranu za stoku”, naveo je Mirjanić.

On je rekao da odluke o dodijeli zemljišta u zakup pripremaju lokalne zajednice, a čim to bude završeno ministarstvo će utvrditi prijedlog kriterijuma za dodjelu zemljišta.

Mirjanić je dodao da pojedini korisnici zemljišta, koji nemaju stoku, zahtjevaju veće površine zemljišta pa čak i uzurpiraju veće površine, što se mora biti spriječeno.

TOP FARM

Mirjanić je potvrdio da je Ministarstvo dobilo pismo namjera svinjogojskih farmi “Top farm” iz Nove Tople i “Kantri pork” iz Pelagićeva za pružanje podrške u procesu izvoza svinjskog mesa u Rusiju. On naveo da će se o plasmanu svinjskog mesa na inostrana tržišta sa proizvođačima biti razgovarano u srijedu, 29. aprila u Vladi.

 

Izvor: Radio Gradiška