Naslovna Info Gradiška Ministar Petričević posjetio kompanije koja se bave tekstilom u Gradišci

Ministar Petričević posjetio kompanije koja se bave tekstilom u Gradišci

GRADIŠKA – Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetio je privredna društva iz oblasti tekstilne industrije u Gradišci koja se bave proizvodnjom zaštitne opreme: preduzeće „Mardi“, kompaniju „Gončin“ i postrojenje preduzeća „Hakadeš“.

Ministar Petričević je rekao da je cilj posjete upoznavanje djelatnosti kompanija s obzirom da je zbog trenutne situacije uzrokovane virusom korona došlo do preorjentisanja proizvodnje privrednih društava shodno potrebama tržišta i velikoj potražnji za zaštitnim maskama.

„Firma Mardi se preusmjeila u proizvodnju zaštitinih maski i tržište je našla u Njemačkoj. U razgovu sa vlasnicima čuli smo uslove pod kojima rade, da se pridržavaju propisanih mjera i da proces rada teče nesmetano“, rekao je Petričević i dodao da je evidentno da će se aktivnosti preduzeća prije epidemije nastaviti kada se stanje na tržištu normalizuje i da će se proširiti u dijelu koji se tiče šivenja zaštitnih maski za tržište Evropske unije.

„Vlada Republike Srpske je u startu pojave epidemije dala upute privrednicima s ciljem da se zadrže radna mjesta i naglasio da se shodno tome postupa u smislu isplata doprinosa za mart mjesec svim privrednim subjektima koji su prestali sa radom odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije i lokalnih štabova, a za april isplata neto plata svima koji nisu mogli raditi odlukom štabova kao i onima koji su imali otežano poslovanje“, naveo je Petričević.

On je podsjetio da privredni subjekti na sajtu Vlade mogu da se prijave za ostvarivanje prava.

Petričević je rekao da predstoji postkrizni period koji će zahtjevati značajne aktivnosti podizanja privrede, a  takođe će prema njegovim riječima biti određeni fondovi koji će omogućiti privrednicima da dođu do sredstava za svoje aktivnosti.

Direktor preduzeća „Mardi“ iz Gradiške Stevo Ristić rekao je da proizvodnja funkcioniše kao i prije samo što se ne bave proizvodnjom ženske konfekcije.

„Imamo taj problem što nam teku troškovi kirije i druge obaveze, a obim posla i promet prošle godine u aprilu je iznosio 130 000 KM dok je ove godine 50 000 KM“, naveo je Ristić i dodao da su dobili obećanje ministra da će za radnike koji nisu bili na poslu za april biti isplaćena plata te naglasio da očekuju i druge vidove pomoći.

Preduzeće „Mardi“ ima 58 radnika i oko 99 odsto robe plasira na tržište BiH.

Direktor firme Gončin d.o.o., Danijel Gončin naveo je da proizvode radnu odjeću i da su zbog trenutne situacije otežani uslovi rada, te da su se preorjentisali na proizvodnju zaštitnih maski.

„Dnevno proizvodimo 10 000 maski plus radnu odjeću“, rekao je Gončin i dodao da  zapošljavaju 55 radnika.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Gradiška Branko Stojnić rekao je da su privrednici na području Gradiške poznati po tekstilnoj proizvodnji.

Stojnić je naveo da su svi privrednici u Srpskoj zbog trenutne situacije zapali u probleme, da su štete velike, ali da je još uvijek rano govoriti o razmjerama.

On je podsjetio da je na području grada Gradiška raspisan javni poziv za pomoć privrednim subjektima i ostvarenju olakšica te da privredni subjekti mogu da podnesu zahtjeve da kraja godine.

Na području Gradiške tekstilom se bavi oko 15 privrednih subjekata.