Naslovna Info Minimalac i doprinosi za sve kojima je zabranjen rad u Srpskoj

Minimalac i doprinosi za sve kojima je zabranjen rad u Srpskoj

BANjALUKA – Privrednicima kojima je zbog pandemije onemogućen rad prema odluci Republičkog štaba biće isplaćena minimalna plata, porezi i doprinosi za period u kojem ne budu radili.

Potvrdio je to premijer Republike Srpske Radovan Višković nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeka” i Sekcije frizera i kozmetičara pri Zanatsko-preduzetničkoj komori Srpske u Banjaluci.

– Ono što smo radili u protekloj godini za sve privredne subjekte kojima je Štab onemogućio da rade mi ćemo raditi sada. Ove mjere su bile iznuđene. Nisu ničiji hir, želja ili volja. Republika Srpska je prema ovoj branši imala najliberalnije mjere u regionu, ali epidemiološka situacija ne daje nam za pravo da stojimo zatvorenih očiju i da ne preduzimamo nikakve mjere -rekao je Višković.

On je dodao da svaki od privrednih subjekata pojedinačno će podnositi prijavu, kako bi sagledali reprograme za 2020. godinu, a onda mogli da dobiju poresko uvjerenje, te pristup Garantnom fondu.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će ugostiteljima i radnicima u frizerskom i kozmetičkom sektoru biti izmireni porezi i doprinosi za mart i da su svi na istom zadatku, a to je da bude zaštićen zdravstveni sektor u Srpskoj.

-Sastanak je bio konstruktivan, a čim se steknu uslovi ići ćemo u postepeno otvaranje – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će biti razmotreno pitanje njihovog pristupa Garantnom fondu.

Cvijanovićeva je ocijenila da je izuzetno značajno što je na sastanku izražena briga i za zdravlje građana.

– Usaglasili smo se o nekoliko važnih tačaka. Naravno, izražavamno brigu za sve stanovnike Srpske, jer i današnje brojke su alarmantne. Želimo da ovo sve prođeno sa što manje oštećenja. Svi smo na istom zadatku, kreirati odluke, sačuvati zdravstveni sistem, ali i radna mjesta u privredi. Mjere su iznuđene, ali proći ćemo svi zajedno ovo – istakla je Cvijanović. 

Kaže da su dobili mnogo konstruktivnih prijedloga, izvršiće se određene obaveze.

– Vjerujemo da, čim se steknu uslovi ići ćemo u postepeno otvaranje svih ovih poslova. Razumijemo njihovu brigu i vjerujem da ćemo svi zajedno izaći na kraj sa ovim problemima – navodi Cvijanović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeka” Dalibor Šajić izjavio je da ugostitelji prestaju sa protestima jer za probleme sa kojima se suočavaju imaju razumijevanje institucija Republike Srpske i predsjednika Republike Željke Cvijanović.

– Razgovor je danas bio veoma kvalitetan, a nastavićemo ga u petak u Vladi Srpske. Vjerujem da ćemo riješiti probleme sa kojima se suočavamo – rekao je Šajić.

Predstavnik Sekcije frizera i kozmetičara pri Zanatsko-preduzetničkoj komori Srpske Radmila Banjac izrazila je zadovoljstvo što je obećano da će biti uplaćeni porezi, doprinosi i minimalne plate.

– Naš jedini zahtjev je da radimo i zato se nadam da će uskoro biti uslišen – dodala je ona.

Sastanku je prisustvovao i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U Republici Srpskoj od juče je na snazi novi set mjera sprečavanja širenja virusa korona u zajednici koji će važiti do 29. marta.

Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske stanice i drugo).

Takođe, zabranjeno je obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti koje zahtijevaju neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela), te rad bazena, velnes i spa centara, skijalištia i skijaških centara i trgovačkih centara.

Izvor: Agencije, Glas Srpske

Pratite nas i na društvenim mrežama FacebookInstagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.