Naslovna Info Gradiška Milutin Stajčić, nekada popularni muzički urednik, i danas voli dobru muziku i...

Milutin Stajčić, nekada popularni muzički urednik, i danas voli dobru muziku i lijepe žene

GRADIŠKA – Milutin Stajćić, penzionisani muzički pedagog i višegodišnji muzički urednik u Radio Gradišci i kao sedamdesetogodišnjak prati muzičku scenu, ne samo u našoj zemlji, već i u regionu i svijetu. Kaže da je nezadovoljan i zabrinut muzikom koju mediji danas nude slušaocima i gledaocima.

Ovaj vrsni muzički stručnjak, svirao je u nekoliko bendova, predavao muzičko vaspitanje u školama i četiri decenije birao muziku, vodeći kultne emisije u programu Radio Gradiške

„Mediji, a pogotovo javni emiteri, dužni su da imaju jasne kriterijume i da raspoznaju pravu vrijednost od šunda. Bilo da se radi o narodnoj, izvornoj, pop ili rok muzici, kvalitet mora biti na prvom mjestu. Slušaocima i gledaocima se mora nuditi i dobra klasična muzika, isto tako džez, dobre šansone, adekvatna muzika za djecu“, kategoričan je Stajčić.

Stajčić je za četiri decenije rada u matičnom radiju muziku birao pažljivo. Vodio je računa o muškim i ženskim vokalima, žanrovima, balansu između roka i narodne muzike. Tvrdi da je sarajevska muzička scena bila izvrsna, isto takoi beogradska i zagrebačka..

„Imati takve veličine kao što su Bijelo dugme, Teška industrija, Indeksi, Ambasadori, zatim Kemal Monteno, Zdravko Čolić ili Neda Ukraden, pravo je bogatstvo. Iz Beograda su nam stizali sjajne Bisera i Senka, Boba Stefanović, Leo Martin, Miki Jevremović, Đorđe Marjanović, pa Riblja čorba, neponovljivi Bajaga, ali i Toni Montano, Legende… Predvodnici zagrebačke muzičke scene bili su
Parni valjak, Film, Prljavo kazalište uz nedostižnog Arsena, Ivu Robića i druge“, navodi Stajčić.

Imao favorite i među narodjacima
Među narodnjacima Stajčićevi favoriti bili su Šaban, Miroslav, Merima, Lepa Lukić, ali i Ana Bekuta, Zoran Kalezić, grupa Đerdan. Kokteli njegove muzike nisu nikoga ostavljali ravnodušnim. U muzičkoj zbirci Radio Gradiške koju je sakupljao decenijama imao je na hiljade primjeraka LP i singl ploča, tadašnje jugoslovenske, ali i ruske, grčke, španske, italijanske ili francuske muzike.

„Vodio sam računa koju muziku trebamo nuditi slušaocima ujutro dok ih razbuđujemo, a koju recimo poslije ručka ili naveče u vrijeme romantike. A ja i danas volim romantiku i pogađao sam ukuse ženske populacije do nijansi“ ,rekao je Stajčić.

Milutin Stajčić i danas je omiljen u svom gradu, pogotovo kod ženske populacije. Oduševljavao ih je svojim muzičkim izborom, stilom, a i glasom u emisijama koje su slušaoce odvajale od svih aktivnosti i približavale radio prijemnicima. Još i danas se priča o kultnim emisijama „Predstavite se i poželite“, „Top lista“ ili „Muzički vremeplov“.

Mićkova popularnost traje i danas, a potpisniku ovih redova priznao je da se raduje susretu sa slušateljkama i da njegovo oko još uvijek registruje lijepe dame na ulici.

Upravo zbog šarma Milutin je i imao sijaset nadimaka, Mićo, Mićko, Mićun ili Mile, a priznaje da mu je najviše imponovao nadimak Milkan. Zbog čega, nije teško pogoditi.

Izvor: MojaSrpska.info / Boško Grgić