Naslovna Info Gradiška Miloš Vujinić, direktor Turističke organizacije: Turizam, veliki izazov i šansa u Gradišci

Miloš Vujinić, direktor Turističke organizacije: Turizam, veliki izazov i šansa u Gradišci

GRADIŠKA – Mala, ali uigrana ekipa Turističke organizacije Gradiška odlučno je krenula u realizaciju nekoliko projekata, koji bi trebali snažnije da pokrenu turizam u ovom gradu.

Miloš Vujinić, direktor Turističke organizacije Gradiška kaže da je u toku izrada turističke signalizacije, koja će se odvijati u nekoliko faza. Dokumentacija je završena, na redu je slijedeći korak.

– Radimo u fazama uz podršku Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, vlastitim sredstvima i projektima prekogranične saradnje. Nadamo se da ćemo veoma brzo turističkom signalizacijom pokriti cjelokupno gradsko podučje, grad, Lijevče polje i  Potkozarje – rekao je Vujinić.

Afirmacija domaće proizvodnje shvaćena je u turističkoj ponudi kao imperativ. Jedan od projekata je ‘Kuća Lijevča i Potkozarja’, koja će nuditi najkvalitetnije domaće proizvode, provjerene sa aspekta zdravstvene ispravnosti.

-U početku ćemo se osloniti na dva udruženja zdrave hrane i na ‘Gradsku tržnicu’. Želimo da turistima i potrošačima uopšte ponudimo izobilje organske i zdrave hrane – rekao je Vujinić.

U Turističkoj organizaciji su uvjereni da Gradiška ima šta da ponudi. Istorija i tradicija ovoga kraja još od praistorije su veoma zanimljivi. Arheologija je veoma značajan aspekt, Zavičajni muzej Gradiška je takođe turistički adut, a tu su i brojna areheološka nalazišta.

-Stručnjaci iz Zavičajog muzeja su uradili ogroman iskorak i naš grad je u tome vrlo poznat. Adut nam je i agroturizam, koji je u ekspanziji u Lijevče polju i Potkozarju. Posebno je zanimljiv pješački ili planinarski turizam.Potkozarje i Kozara su vrlo bogati šumama i stazama. Uskoro ćemo se sastati sa ljudima iz Planinarskog društva ‘Patrija’ i stručnjacima Šumskog gazdinstva Gradiška, vezano za izradu mapa i obilježavanju svih staza do planine Kozara – kazao je Vujinić.

I rijeka Sava je veliki adut, ali neiskorišten. U planu je i kapitalni projekat izgradnje gradskog kupališta. Ono što Gradišci u turističkom smislu nedostaje je hotel , najmanje sa četiri zvijezdice. I promocija grada se mora dići na veći nivo, smatraju u Turističkoj organizaciji Gradiška, maloj i mladoj, ali veoma stručnoj ekipi.

Osim Gradske uprave i Zavičajnog muzeja oslanjaju se i na Razvojnu agenciju Gradiška RAGA, ekološka i razna druga udruženja. Gradiška ima neslućene turističke potencijale jer osim Kozare, Lijevče polja i rijeke Save ima i sačuvanu i prelijepu prirodu, šumu, vodu, vrijedne i afirmacije željne ljude svih profesija. Od poljoprivrednika do stručnjaka informacionih i drugih naprednih tehnologija.