Naslovna Info Gradiška Miloš Vujinić, direktor TO Gradiška – Pravoslavna nova godina uz koncert benda...

Miloš Vujinić, direktor TO Gradiška – Pravoslavna nova godina uz koncert benda “Galija”: Slavlje uz pjesmu i tople napitke

GRADIŠKA – U noći između 13. i 14. januara 2020. dočekuje se pravoslavna Nova godina po Julijanskom kalendaru. Izvjesno je da će proslava biti organizovana po ugostiteljskim objektima, ali i na gradskim trgovima.

U organizaciji Turističke organizacije, Gradske uprave i Kulturnog centra u ambijentu Zimskog grada biće organizovan doček pravoslavne Nove godine uz koncret grupe Galija i druge sadržaje.

-Program počinje u 20:30 časova uz didžej Mladen će otvoriti, zatim će Galija nastupiti u 22:30 časova. Prisutni će moći da se posluže našim specijalitetima uz kuvano vino i rakiju – kaže Miloš Vujinić, v.d. direktora Turističke organizacije Gradiška.

Pored koncert grupe Galija čime se i završava program Gradiške zime posljednjih mjeseca dana u ovom gradu organizovane su razne manifestacije koje su privukle pažnju građana.

-Najviše pažnju privukao je koncret grupe Amadeus ali i druge su bile posjećene – rekao je Miloš Vujinić, v.d. direktora Turističke organizacije Gradiška.

Po Julijanskom kalendaru Novu godinu osim u Republici Srpskoj dočekaće građani Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rusije i drugih država.

Prvog dana Nove godine pravoslavni vjernici obilježavaju i Mali Božić, te krsnu slavu Svetog Vasilija. Da napomenemo da je u Republici Srpskoj 14. januar neradni dan, tako da neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove i drugi koji Novu godinu obilježavaju po julijanskom kalendaru.

Doček Pravoslavne novine godine širom Srpske

Proslava Nove godine po julijanskom kalendaru u ponedjeljak će biti organizovana u mnogim lokalnim zajednicama širom Srpske, gdje će stanovnike zabavljati uglavnom izvođači narodne muzike, a posjetioci će moći da uživaju i u besplatnom kuvanom vinu, pivu ili čaju.

U mjestima gdje proslava na otvorenom nije planirana stanovnici će moći da se provesele u ugostiteljskim objektima, u kojima je ulaz većinom slobodan ili uz rezervaciju.

Pravoslavna nova godina u Banjaluci će biti dočekana na tradicionalni način, gdje će na prostoru oko Hrama Hrista Spasitelja 13. januara do ponoći nastupati kulturno-umjetnička društva i etno-grupe, nakon čega će biti služen moleban, kao i u ostalim hramovima širom Srpske.

Poslije osam godina pauze i za Bijeljince će na centralnom trgu biti organizovana proslava, a posjetioce će uz koncert “Leksington benda” zabavljati i gradska grupa “Štrajk”.

Trebinjce će u Pravoslavnu novu godinu uvesti Bane Mojićević. Koncert na otvorenom biće održan u bašti stoljetnih platana u centru grada.

Uz besplatnu hranu i tople napitke proslava na otvorenom će biti upriličena i u Brčkom na platou ispred spomen-obilježja poginulim srpskim oslobodiocima, a nastupiće Mirjana Aleksić i “Milenijum bend”.