Naslovna Info Gradiška MILIONI ZA BRŽI RAZVOJ: Gradiška postala veliko gradilište

MILIONI ZA BRŽI RAZVOJ: Gradiška postala veliko gradilište

GRADIŠKA – Nekoliko kapitalnih objekata, čijim završetkom je Gradiška bitno promijenila izgled i funkcionalnost, realizovano je novcem međunarodnih organizacija i Vlade Republike Srpske u iznosu od 59 miliona KM.

To je izjavio Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške. Od ovog iznosa dobijenog u prethodne tri i po godine utrošeno je 30 miliona KM. On je rekao da je lokalna vlast, time bitno unaprijedila život na cijelom gradiškom području, te okončala nekoliko važnih poslova u oblasti infrastrukture, izgradnju društvenih domova, stvaranje uslova za investicije u privredi.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Preostalih 29 miliona KM namijenjeno je za rekonstrukciju i dogradnju kanalizacione mreže, uključujući prečistače, kako fekalije ne bi, kao sada, direktno dospijevale u Savu. Ovi poslovi će u potpunosti biti finansirani donatorskim novcem njemačke KFV banke i švajcarske Razvojne agencije “Seko”.

Očuvanje zdrave sredine

Radovi, koji osim prečistača podrazumijevaju rekonstrukciju 27 kilometara primarnog i 30 kilometara sekundarnog kanalizacionog, počeli su tokom ljeta, istakao je Adžić, naglasivši da je to od izuzetne važnosti za očuvanje zdrave prirodne sredine, posebno rijeka i jezera koji su u ovom kraju veoma ugroženi.

U Gradiški je takođe u toku izgradnja pet trgova, više kružnih tokova, rekonstrukcija gradskih parkova, trgovačkih centara, gradske obilaznice, izgradnja vodovodne mreže u nekoliko sela, uređenje savske obale… Završena je izgradnja sportske dvorane koja će uskoro otvoriti vrata sportistima, što se ovdje smatra velikim uspjehom. Izgradnja dvorane počela je prije više od deset godina, a mnogi nisu vjerovali da će gradnja ovog objekta biti završena. U završnici je takođe izgradnja fudbalskog terena s vještačkom travom, a izvjesna je i rekonstrukcija gradskog stadiona.

– Sportska dvorana je moderan i funkcionalan objekat višestruke namjene čijim korištenjem ćemo dati priliku sportistima da vježbaju i napreduju. U istom kompleksu stvorićemo neuporedivo bolje uslove uslove i za fudbalere. Rekonstrukcijom stadiona FK Kozara, pored kojeg će za nekoliko dana biti završen teren s vještačkom travom, dobićemo idealno mjesto za omladinu koja, tradicionalno u našoj sredini, voli fudbal i njime se uspješno bavi – naglasio je gradonačelnik Adžić.

Gradski trg

On je podsjetio da je izgrađen trg posvećen znamenitoj porodici Čubrilović sa statuom Veljka Čubrilovića, člana “Mlade Bosne” i učesnika Sarajevskog atentata, a počela je izgradnja centralnog gradskog trga, na čemu mještani godinama insistiraju.

– Gradski trg biće završen za 60 dana i on će bitno promijeniti izgled gradskog centra. Odlučni smo da izmjestimo i zgradu Osnovnog suda, kako bi trg u potpunosti bio funkcionalan. Zajedno s još nekoliko manjih trgova i uređenim parkovima, Gradiška će, po svom izgledu, postati mnogo bliža srednjoevropskim gradovima – uvjerava gradiški gradonačelnik, obrazlažući svrhu višemilionskih ulaganja.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Gradska uprava konstantno investira u seoske sredine kako bi zaustavila proces migracija i pomogla stvaranju boljih uslova za život. Osim izgradnje društvenih objekata i zapošljavanja, primarno mjesto imaju infrastruktura, vododovod i putevi.

Sredinom septembra asfaltirana je dionica puta u Jazovcu, a prethodno, tokom ove godine, izgrađeni su putevi u još nekoliko potkozarskih i lijevčanskih sela.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Ranko Ljubojević, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Jazovac, kaže da je put veoma važan, te je uvjeren da će u ovom selu naredne godine imati više prvaka u školskim klupama.

Prodaja stanova

U Gradiški je u toku izgradnja 600 stanova i svi su prodani prije završetka, izjavio je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške. On je rekao da je potražnja povećana zato što su mnogi u gradu na Savi prepoznali mjesto ugodnog života.FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Cijene stambenih i poslovnih prostora kod nas su povoljne, duplo niže nego u Banjaluci što, osim domaćeg stanovništva, opredjeljuje porodice iz najvećeg grada Republike Srpske i drugih mjesta da ovdje kupuju stanove i u njima žive – kazao je Adžić, ističući da je Gradiška najveće gradilište u ovom dijelu Republike Srpske, bez obzira na nedaće zbog pandemije virusa korona.

Izvor: SRPSKA INFO / MILAN PILIPOVIĆ