Naslovna Sport Fudbal Mile Kovačević, aktuelni predsjednik i kandidat za čelnog čovjeka Fudbalskog saveza RS:...

Mile Kovačević, aktuelni predsjednik i kandidat za čelnog čovjeka Fudbalskog saveza RS: Srpska će igrati prijateljske mečeve

Da ne vjerujem u pobjedu, ne bih ni trčao ovu trku. Potrudiću se da ponovo trijumfujem, ostanem na čelu Saveza i nastavim priču koju sam započeo prije devet godina – izjavio je predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević za “Glas Srpske”.

Njemu ističe četvorogodišnji mandat, a na mjesto čelnog čovjeka Saveza došao je 30. novembra 2007. godine umjesto preminulog Milana Jelića.

* GLAS: Na šta ste posebno ponosni iz proteklog mandata?

KOVAČEVIĆ: Ponosan sam na 380 klubova koji funkcionišu u porodici FS RS, na reorganizovanu Prvu ligu RS, na dvije druge lige, četiri regionalne, te brojne područne i opštinske lige. Ove četiri godine poslujemo pozitivno, broj klubova raste, a naš strukovni savez ima više klubova i članica nego svi ostalih 25 saveza zajedno. Svaku godinu završili smo bez marke duga prema dobavljačima i pomogli klubovima. Iz budžeta od 750.000 maraka klubovima smo vratili 54 odsto sredstava iz 2015. godine. Devet godina nismo povećavali kotizacije i obaveze prema službenim licima. Našli smo sponzora Prve lige koja se igra “selekt” loptama. Činjenica je da se klubovi ne gase već rastu u izuzetno teškim okolnostima. Ponosan sam na omladinske selekcije RS koje pod našim obilježjima izlaze u svijet i predstavljaju RS. Takmiče se na vrlo značajnim turnirima, gdje se pojavljuje stotine ekipa koje nas prepoznaju sa kojeg područja dolazimo, a osvajali smo prva i druga mjesta.

* GLAS: Omladinske reprezentacije RS igraju na turnirima. Kad možemo očekivati nastup seniora?

KOVAČEVIĆ: Nismo u punom kapacitetu članovi UEFA i FIFA već participiramo i imamo neku vrstu priznanja kroz FS BiH. Sa 33 odsto naših glasova izborili smo se na nivou FS BiH da jednoglasno dobijemo dozvolu da igramo utakmicu sa Srbijom. FSS je tražio ekskluzivitet prve utakmice i na neki način bili smo taoci te priče. Naše mogućnosti su se iscrpile pričom o dobijanju dozvole na nivou FS BiH. Taj dio priče trebalo je da nastavi FSS, ali su oni bili opterećeni hipotekom Kosova i zbog toga nije bilo dovoljno inicijative da se utakmica odigra. Sada te hipoteke nema, Kosovo je dobilo neku vrstu međunarodnog priznanja i nadamo se će se ta priča realizovati.

* GLAS: Ukoliko Srbija ne pristane da igra sa Republikom Srpskom, hoćete li tražiti druga rješenja?

KOVAČEVIĆ: Ekskluzivitet prvog nastupa naše reprezentacije nećemo potrošiti na bilo koji klub, neku regiju ili niži nivo, već tu priču želimo da ispričamo na najbolji mogući način, sa A selekcijom neke države. Ponosan sam na činjenicu da je ovo rukovodstvo započelo tu priču, niko prije ovog rukovodstva, odnosno mene kao predsjednika, nije razmišljao o tome i sve se zakotrljalo 2007. godine kada sam došao na čelo Saveza.

* GLAS: Opozicija Vam najviše zamjera ispadanje četiri kluba iz RS iz Premijer lige BiH prošle sezone. Kako to komentarišete?

KOVAČEVIĆ: Nijedan Savez ne organizuje klubove. Nemamo pravo da se miješamo u rad klubova. Stvorili smo uslove i niko na nivou FS BiH nije sudio aut protiv naših klubova. Tražiti razlog loše pozicije u FS BiH i pričati teorije zavjere, koje su nam sklone kad nemamo argumenata, te govoriti da su svi protiv nas je van svake pameti. Nisam mogao sastaviti tim, stručni štab, dovesti igrače, kontrolisati plaćanja, ogromne dubioze, jer to Statut FS RS ne dozvoljava. Kad bi dozvolio, ne bih to radio jer me to ne interesuje. Nismo imali nikakvog uticaja na ispadanje naših klubova, uz napomenu da su oni bili saglasni i tražili smanjenje lige, a sada im to smeta. Razloge posrtanja tražiti u FS RS skroz je degutantno.

Planovi

* GLAS: Koji su Vaši planovi za iduće četiri godine?

KOVAČEVIĆ: Ukoliko mi delegati daju podršku, verifikujući ono što smo uradili u prethodnom periodu, i pobijedim 26. septembra, Savez će nastaviti jačati u svim segmentima. Stvaraćemo pretpostavke da jačamo u sklopu naših ovlašćenja na nivou FS BiH. Pomoći ćemo da klubovi imaju sve pretpostavke da se takmiče i normalno rade sa omladinskim kategorijama. Reprezentacija je pomoć klubovima jer ako imate brušen ili nebrušen dijamant koji tavori negdje u podrumu i ne izađe u svijet da ga neko vidi, on nema nikakvu cijenu.

Ponuda Jeliću

* GLAS: Protivkandidat će Vam biti Petar Jelić, sin Vašeg prethodnika na čelu Saveza. Kako komentarišete tu pomalo neobičnu situaciju?

KOVAČEVIĆ: Ljudske sudbine su nerazjašnjene i mladi Jelić ima brojne kvalitete koji u budućnosti mogu da doprinesu da uspješno vodi FS RS. On predstavlja PFS Banjaluka, iako je iz Modriče, odnosno PFS Doboj. O nekoj ponudi da bude dio FS još je rano razgovarati i sigurno je da će prednost imati oni koji su u ovoj priči godinama, a ako bude prostora, i za njega ima mjesto, jer je naša porodica širokogruda. Hvala mu što smo u predizbornoj kampanji uspjeli da ostanemo dostojanstveni – kazao je Kovačević.

Glas Srpske