Naslovna Info Gradiška Medvjed u Lijevče polju (VIDEO)

Medvjed u Lijevče polju (VIDEO)

GRADIŠKA- U Lijevče polju od jutros opsadno stanje. Paniku među stanovnike nekoliko sela u opštini Gradiška unio je medvjed koji se poslije šetnje seoskim drumom sakrio u žbunje napuštenog majdana u Gornjim Karajzovcima.

Ravno Lijevče polje netipično je stanište za mrkog medvjeda. Prvo su ga sinoć primjetili psi ovčari pastira iz Kneževa koji stado napasaju u Trošeljima.

“Vidio sam da nešto noćas otjeraše daleko i kada sam prosvjetlio baterijom na veliko ja sam sumnjao da je magarac i on je tamo otišao a kako čujem od lovaca i policije stvarno je međed bio”, kaže Dušan Banović, stočar iz Kneževa.

Jutros prava panika u susjednim Gornjim Karajzovcima.

“Stajala sam tu i tamo na njivi između Risojevića prošao je tamo iz suncokreta ovdje i sada je tu negdje navodno”, kaže stanovnica Gornjih Karajzovaca Anđela Vranješ.

Stanovnici Gornjih Karajzovaca u pomoć su pozvali lovce i policiju. Dok su policajci obezbjeđivali širi rejon u kome se medvjed skrivao lovcima su ruke bile vezane.

“Mi na svoju ruku ne možemo ništa raditi pošto je to zaštićena divljač i ne znam šta, pogotovo pošto nismo imali takav slučaj, a nije nikoga ni ugrozio”, rekao je za RTRS Dragoljub Đukić lovočuvar Lovačkog društva “Lijevče” Nova Topola.

Dok su lovci proučavali zakonsku regulativu, preplašeni mještani Gornjih Karajzovaca sve su preuzeli u svoje ruke. Medvjeda su iz napuštenog majdana protjerali u polje suncokreta.

“Uspjeli smo isćerati međeda iz majdana uz pomoć dosta ljudi i pobjegao je dolje, jesi vidio to snimao si, i to je to šta bi ti više rekao”, rekao je Borislav Vranješ iz Karajzovaca.

Medvjed je i dalje na slobodi u širem rejonu sela Karajzovci. Stanovnici ovog dijela Lijevče polja i dalje na oprezu.

Zajedno s lovcima čekaju pomoć veterinara koji bi medvjeda trebalo da uspavaju, nakon čega bi ga vratili u njegovo stanište.

(NN/RTRS)