Naslovna Kultura Izložbe Međunarodni sajam kolekcionarstva i antikviteta održan u Gradišci (FOTO)

Međunarodni sajam kolekcionarstva i antikviteta održan u Gradišci (FOTO)

GRADIŠKA – Kolekcionari iz regiona izložili su na hiljade eksponata na ljetnoj sceni Kulturnog centra u Gradišci. Dvadeseti, jubilarni, Međunarodni sajam kolekcionarstva i antikviteta nastavio je tradiciju nakon zastoja usljed pandemije izazvane virusom korona.

Alen Mešić, predsjednik Kluba ljubitelja istorije „Denarius“ iz Gradiške, kao domaćin je prezadovoljan.

„Svoje eksponate izložili su naši prijatelji iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Korona nam je bila pomrsila račune, ali nakon popuštanja mjera svi smo prezadovoljni. Lijepo je vidjeti stare prijatelje kolekcionare, ali i biti domaćin mnogobrojnim znatiželjnicima“, rekao je Mešić.

Saša Đukić, kolekcionar iz Banjaluke, predstavio je svoju bogatu hemerotečku izložbu. Dominiraju prigodni isječci iz dnevne štampe, specijalizovanih listova i časopisa, rijetkih brošura.

„Posebno me zanima kulturna baština BiH, sve što je u štampanom obliku. Sakupljam novine, propagandni materijal, časopise, knjige, ali druženje je ipak najvažnije“, rekao je Đukić, pokazujući specijalno pripremljenu zbirku sa kulturnim dešavanjima iz Gradiške.

Dervenćani redovni izlagači

Zlatko Ćebić iz Dervente sakuplja militariju. Na sajam je donio bogatu zbirku iz Drugog svjetskog rata. Kolekcionarstvo u Derventi ima dugogodišnju tradiciju.

„Pretežno sakupljam njemačke trofejne eksponate. Riječ je o trofejima koje sakupljam decenijama. Ipak najljepše je što smo se nakon godinu i po dana ponovo susreli, nadamo se da nam je korona za leđima“, rekao je Ćebić.

Mario iz Banjaluke skrenuo je posebnu pažnju starim oružjem iz 18. i 19.vijeka. Riječ je o ručnim radovima, koji su uglavnom korišteni za plašenje zvijeri i za pucanja prilikom slavlja.

„Ovo su unikatne kubure i pištolji, korišteni za slavlja prilikom rođenja djece, ili svadbi, ali i za odgonjenje vukova i medvjeda od stada“, rekao je Mario.

I kolekcionari automobila uljepšali sajam

Veliku pažnju svih generacija izazvao je Neven Sakan, kolekcionar replika automobila.

„U svojoj kolekciji imam blizu 300 malih automobila. Riječ je o replikama, a ne o igračkama, to su automobili koji su obilježili jedan vremenski period, u mom slučaju bivše Jugoslavije“, rekao je  Sakan.

Sajam kolekcionarstva i antikviteta obilježili su i filatelisti i numizmatičari, te kolekcionari starih knjiga, gramofonskih ploča, raznih predmeta. Uporedo sa sajmom održana je i revija automobila oldtajmera.

Sajam je posjetilo nekoliko stotina građana iz Gradiške i susjednih gradova iz naše zemlje i Hrvatske.

Foto galerija:

Autor: Boško Grgić