Naslovna Događaji Međunarodni košarkaški turnir “BASKETOM U PROLJEĆE” uspješno završen!

Međunarodni košarkaški turnir “BASKETOM U PROLJEĆE” uspješno završen!

Međunarodni turnir “Basketom u proljeće” u domaćinstvu KK Topbasketa iz Nove Topole, uspješno je završen, a u ovom detaljnom izveštaju imaćete priliku pročitati dešavanja sa samog turnira uz rezultate i priložene fotografije timova i igrača. Uspjeli smo da uzmemo i izjave pojedinih trenera, kao i mladih košarkaša među kojima ima itekako ozbiljnih prospekata za budućnost. 

Prvom utakmicom između KK “Lider” Gradiška – KK “Una” Kozarska Dubica, u konkurenciji MINIBASKET, za koju nastupaju dječaci rođeni 2007⁄2008 godine, turnir je svečano otvoren, a pred nama je bio dan za uživanje, jer smo imali priliku gledati mnogo mladih potencijala, čak i neke neočekivane poteze u ovim uzrastima koji su izazvali oduševljenje prisutne publike.

Trener Ranko Ljepojević na jednom od tajmauta svoje ekipe KK Lider, gdje im pokušava pokazati slabosti protivnika, kao i taktičke zamisli.
Dječaci iz KK Una pozorno slušaju trenera, dok im je jedan igrač malo odlutao u mislima, vjerovatno tražeći sopstveni put do pobjede.

Utakmice su se redale kao na traci, a svi oni koji nisu imali prilike gledati mlađe kategorije, autor ovog teksta im od srca to preporučuje, jer nigdje ne možete vidjeti ovako iskrene emocije košarkaša, kao kod ovih dječaka, gdje im je bitan apsolutno svaki poen na meču, poraze dosta teško doživljavaju, a pobjede im vraćaju osmijeh na lice i daju energiju za svaki sledeći meč. Izabranici trenera Vlade Todorovića čak su uveli u rutinu da nakon svake pobjede izlaze iz sale pjevajući pjesmu “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”.

Nakon što je uvodna trema s početka nestala, počeli su mnogo bolje da igraju generalno svi učesnici turnira, a do finala u kategoriji MINIABSKET,  zasluženo su došli oni najbolji. To su u ovom slučaju bili gosti iz Banjaluke, KK “Basket 2000” i domaći KK “Topbasket”.

Prvoplasirani tim u kategoriji MINIBASKET, KK “BASKET 2000” iz Banjaluke.
Vicešampioni i domaćini turnira, KK “Topbasket” Nova Topola

U uzbudljivom finalu, u kojem su Basket 2000, pobjedu je odnio rezultatom 36:31, gdje su domaćini turnira nadoknadili zaostatak od -15, na dve minute do kraja meča imali šut da priđu na samo -3, ali lopta je završila na prvom obruču, pa su zatim dječaci iz Banjaluke rutinski priveli meč kraju.

U ovu fotografiju stane smisao svakog organizovanog turnira gdje dječaci osim šampionskih ambicija stiču mnogo drugara, nastavljaju druženje pored parketa i postaju uzor ovog društva.

Obavili smo razgovor sa igračima iz šampionskog tima, a naši sagovornici bili su Matija, Nikola i Matej. Dvojica od njih su nagrađeni nagradom za najbolju petorku u svojoj konkurenciji. Mladi Matej Trnić, za naš portal rekao je : “Ovo mi je najdraži turnir do sada. Košarku igram već tri godine, obožavam ovaj sport i utakmice, a posebno mi je drago što smo sada dobili i pehar i diplome, jer turnir na kojem smo bili u Sloveniji imao ni pehar, niti diplome.” Iskren je bio dječak rođen 2008. godine, kojem se već sada na terenu mogu prepoznati itekakvi kvaliteti, a ako nastavi vrijedno raditi i trenirati, ništa nije nemoguće. Njegov drugar Nikola, plejmejker sa sjajnom kontrolom lopte nadovezao se : “Ovo je super, nama znače ovakvi turniri i volio bih da u budućnosti što više turnira posjetimo i osvojimo.” 

Ponosni šampioni!

Trener Vlado Todorović, organizator ovog turnira bio je jasan : “Moja namjera da okupim što više ljudi i dječaka koji vole košarku, da se takmiče, upoznaju i druže je itekako prepoznata. Što se tiče plasmana ovom prilikom bih da čestitam svim učesnicima i zahvalim se na dolasku, a dječaci iz Basketa 2000 apsolutno zasluženo su osvojili prvo mjesto. Svojim igračima koji su poraženi u finalu takođe čestitam, a sada smo dobili konkretne pokazatelje da moramo nastaviti vrijedno trenirati, ako hoćemo da se takmičimo sa najboljima.”

Trener KK Topbasketa Vlado Todorović.

Rezultati u kategoriji MINIBASKET, kao i konačan plasman : KK Una – KK Lider 12:32, KK Topbasket – KK Sisak 28:14, KK Basket time – KK Basket 2000 25:20, KK Lider – KK Sisak 18:7, KK Basket 2000 – KK Sisak Ž 33:5, KK Topbasket – KK Una 38:14, KK Basket 2000 – KK Lider 24:8, KK Basket 2000 – KK Basket time 28:16 i finale KK Basket 2000 – KK Topbasket 36:31. 

Čista emocija.
  1. KK BASKET 2000, Banja Luka
  2. KK Topbasket, Nova Topola
  3. KK Basket Time, Bugojno
  4. KK Lider, Gradiška
Trener KK Lider Ranko Ljepojević sa svojim igračem kojeg saigrači zovu “KINZI”, članom prve petorke turnira.

Prva petorka kategorije MINIBASKET su : Veljko Kovačević (KK LIDER), Matija Zečević i Matej Trnić (KK BASKET 2000), Djorđe Kovačević (KK TOPBASKET) i Karlo Medaković (KK SISAK).

Što se tiče kategorije MLAĐIH PIONIRA, dječaka rođenih 2005⁄2006 godine, gledali smo ravnopravnu borbu u skoro svim mečevima.

Fotografija koja potvrđuje onu čuvenu “Slika govori više od hiljadu riječi.”

Na turniru su bili prisutni i trojica dječaka koji su prošle sedmice bili na kontrolnom kampu reprezentacije Srbije u Beogradu, dvojica su nastupili na turniru (Stanić i Babić), a Danilo Šokčević koji je godinu stariji bio je prisutan svojim saigračima kao moralna podrška.

Igrači Topbasketa čekajući da na red dođe njihov meč.

Razmjenili smo par rečenica s njima vezano za iskustvo iz Beograda, a oni kažu : “Izuzetno lijepo iskustvo za nas. Radili smo u više grupa, naizmjenično igrajući 5 na 5 s dječacima našeg uzrasta iz Zvezde, Partizana, Mega Leksa, Zemuna i ostalih klubova iz Srbije. Ono što je najbitnije dokazali smo da smo da radimo dobar posao s našim trenerom, kao i da se možemo nositi s najboljim igračima iz tamošnjih klubova. Bez teškog rada nema ništa, tako da moramo nastaviti sa još više volje i želje u našoj namjeri da postanemo bolji.”

Do finala ove konkurencije došli su opet domaćini KK Topbasket, a protivnik im je bio KK Basket time iz Bugojna. U spektakularnom finalu u kojem su se ekipe konstantno smjenjivale u vodstvu do pobjede su došli dječaci iz Bugojna rezultatom 32:30.

Rezultati utakmica do finala, konačan plasman timova i najboljih pet u ovoj konkurenciji : KK Bratstvo – KK Una 35:21, KK Basket Time – KK Sisak 33:10, KK Topbasket – KK Una 36:16, KK Sisak – KK Lider 26:14, KK Topbasket – KK Bratstvo 40:30, KK Bratstvo – KK Sisak 29:20 i veliko finale kao što smo već napisali KK Basket Time – KK Topbasket 32:30.

Prvaci iz Bugojna, KK Basket time
  1. KK Basket Time, Bugojno
  2. KK Topbasket, Nova Topola
  3. KK Bratstvo, Bosanska Krupa
  4. KK Sisak, Sisak

Prvu petorku u konkurenciji MLAĐIH PIONIRA čine : Ivan Baiutii (KK SISAK), Petar Babić i Srđan Stanić (KK TOPBASKET), Karlo Kelava (KK BASKET TIME) i Tarik Mahmutović (KK Bratstvo).

Turnir je prošao u najboljem redu bez ikakvih problema, a naziv “Basketom u proljeće” je još više dobio na značaju, jer je košarka odigrana u sali OŠ “Petar Kočić” bila u omaž vremenskim uslovima napolju, gdje je u nekim momentima čak padao i snijeg. Organizator i trener Vlado Todorović za kraj nam se obratio : “Zahvaljujem se svim sponzorima turnira, učesnicima, dobrim ljudima koji su ispoštovali moje zahtjeve da bi sve proteklo u najboljem redu, ogromno hvala direktoru škole Radivoju Popoviću, velikom broju volontera, kao i našim momcima koji su vrijedno radili da bi spremili delicije za ovu vojsku mališana i bez čijeg angažovanja ovaj turnir ne bi bio tako uspješno održan. Ako sam nekoga zaboravio, unaprijed se izvinjavam i nadam se da se vidimo opet, u još većem broju, još jačoj konkurenciji i s još više ljubitelja košarke.” 

Kao neko je turnir ispratio s lica mjesta, autor ovog teksta Vam prenosi jednu upečatljivu rečenicu koju je čuo od jednog od roditelja igrača : “Kada moj Nikola obuje patike, ponese loptu iz sobe i kaže “MAMA, TATA ODOH NA BASKET S DRUGARIMA” znamo da smo na pravom putu.”

Autor : Dejan Gajić