Naslovna Info Gradiška Medicinari u Bolnici Gradiška o izazovima koje pred njih stavlja “kovid 19”:...

Medicinari u Bolnici Gradiška o izazovima koje pred njih stavlja “kovid 19”: Sve nam je novo, ali ne posustajemo

GRADIŠKA – Medicinari u Bolnici Gradiška podigli su bedem od virusa korona čim se situacija u svijetu zahuktala, a iako nemaju infektologe i satima rade u zaštitnim odijelima u okolnostima na koje nisu navikli, uspijevaju da se izbore sa izazovima koje pred njih stavlja “kovid 19”.

S obzirom na to da im je Banjaluka blizu, u ovoj zdravstvenoj ustanovi nikada nisu imali odjeljenje infektologije niti specijalistu infektologa, a u pomoć su im, kada zatreba, priskakali ljekari iz Univerzitetskog kliničkog centra RS. U borbi protiv virusa korona najveći teret podnose zaposleni na odjeljenju pulmologije, koji su od nedjelje imali tri hospitalizovana pacijenta pozitivna na virus korona.

– Hospitalizovani su jer su imali subfebrilnu temperaturu, nižu od 37,5, jedan pacijent je imao i suvi kašalj, a kod drugog se javila dijareja. Liječili smo ih simptomatskom terapijom, prvenstveno je riječ o skidanju temperature i upotrebi lijekova za kašalj i dijareju – rekla je pulmolog Branka Milošević i dodala da su dva pacijenta juče prebačena u Studentski centar “Nikola Tesla” u Banjaluci, jer više nemaju simptome te da na pulmologiji sada imaju jednog pacijenta. Osim toga, dodala je, na posebnom odjeljenju smještena su još tri pacijenta čije rezultate testiranja čekaju i oni su dobrog opšteg zdravstvenog stanja.

Miloševićeva kaže da je obim posla za sada uobičajen, s obzirom na to da je riječ uglavnom o pacijentima sa blagom kliničkom slikom.

– Situacija se mijenja iz časa u čas. Za sada uspijevamo da se izborimo sa svime, iako su okolnosti u kojima smo se našli nove za sve nas – kazala je Miloševićeva.

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik kaže za “Glas Srpske” da su zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi učinili sve da zaštite centralni bolnički blok u kojem liječe pacijente koji nemaju veze sa virusom korona.

– Odjeljenje pulmologije smo izmjestili, izolovali i taj prostor je namijenjen za liječenje oboljelih od virusa korona. Kapacitet tog odjeljenja je 30 kreveta, a osim toga obezbijedili smo i prostor u kojem bismo smjestili pacijente kojima bude neophodan respirator. Trenutno imamo samo jedan respirator – rekao je Dodik.

Anesteziolog

U liječenju pacijenata kod kojih virus korona izazove upalu pluća i koji moraju na respirator, ključna je uloga anesteziologa.

– Mi trenutno imamo dva anesteziologa, što je u ovim trenucima dovoljno, međutim ako situacija eskalira i poveća se broj oboljelih, biće nam potrebna pomoć – rekao je Rajko Dodik.