Naslovna Info Gradiška „Medalja zasluge za narod“ za šest poginulih boraca iz Gradiške i Laktaša...

„Medalja zasluge za narod“ za šest poginulih boraca iz Gradiške i Laktaša (FOTO)

GRADIŠKA – Izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin uručio je danas u Gradišci posthumna odlikovanja Medalje zasluga za narod članovima porodica četiri poginula borca iz Gradiške i dva sa područja opštine Laktaši.

Župljanin je rekao da ovim činom Republika Srpska izražava poštovanje prma poginulim borcima koji su je stvarali, boreći se za slobodu i svoju državu.

“Moramo da se sjećamo tih ljudi, da prenosimo to na buduće generacije da bi i oni znali da čuvaju ono što su borci stvorili, a to je Republika Srpska koja je garancija opstanka Srba na ovim prostorima”, istakao je Župljanin.

On je naveo da su u toku ove godine dodijeljena 282 posthumna odlikovanja poginulim borcima, a ukupno 2.145 od 2012. godine, te da je plan kabineta predsjednika Republike Srpske da svi poginuli borci budu posthumno odlikovani do kraja 2022. godine.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Gradiška Radomir Pjanić istakao je da još mnogo poginulih boraca iz Gradiške nije posthumno odlikovano, ali da vjeruje da će se to desiti u naredne dvije godine.

Supruga poginulog borca Marjana Samelak iz Gradiške rekla je da joj je bilo teško primiti odlikovanje, ali da joj to mnogo znači.

Ona je navela da je njen suprug imao 32 godine kada je poginuo, a da je iza sebe ostavio i dvoje djece koji su danas odrasli ljudi.

Gordana Tatić iz Laktaša rekla je da je tužna, ali i ponosna što je dočekala odlikovanje za poginulog sina jedinca, koji je sa 23 godine poginuo 1992. godine.

Posthumna odlikovanja “Medalja zasluge za narod” uručene su porodicama boraca Gljivica Rade, Semelak Vilka, Tešić Boška, Prodanović Steve, Tatić Dragutina i Popović Gojka.

Izvor: Radio Gradiška, foto: Moja Gradiška