Naslovna Info Društvo Masne cijene posne trpeze

Masne cijene posne trpeze

BANjALUKA – Konstantno poskupljenje namirnica u Srpskoj nije zaobišlo ni posne trpeze zbog čega stanovnici koji se uzdržavaju od mrsne hrane moraju dublje posegnuti u džep, a zaštitnici prava potrošača ističu da svakodnevni artikli mnogima polako postaju luksuz.

Tako će domaćini tokom ovog Božićnog posta morati izdvojiti više novca pored ulja i za krompir, grah, kupus, banane, jabuke, orahe i brojne druge proizvode. Da su cijene pojedinih namirnica skočile za godinu i po nekoliko maraka potvrđuju i podaci Zavoda za statistiku RS.

– Prosječna cijena kilograma graha u oktobru ove godine iznosila je 5,15 KM, a u istom mjesecu lani 4,56. Krompir je poskupio na 1,15 sa prošlogodišnjih 0,70 maraka, a crveni luk na 1,3 sa 0,90 KM – pokazuju podaci Zavoda. Statističari su izračunali i da je u oktobru u prosjeku za kilogram očišćenih oraha bilo potrebno izdvojiti 17,05 maraka, a lani tačno dvije marke manje. Poskupljenje nije zaobišlo ni banane čija je cijena lani bila 1,74, a sada 2,08 maraka, kao ni suve šljive koje su skuplje za 1,2 KM po kilogramu.

U udruženjima potrošača ističu da cijene svih namirnica prelaze granicu, zbog čega mnogi voće i povrće kupuju na komad.

– Nekada su se banane i jabuke kupovale na kilograme, a građani sada kupuju po dva ili tri komada. Voće i povrće je poprilično skupo zbog čega je kvalitetna roba za mnoge potrošače postala misaona imenica. Tako je i post u današnje vrijeme, nažalost, postao neka vrsta luksuza – rekao je za “Glas Srpske” predsjednik udruženja “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić.

Kako je dodao, odnos cijena i plata ne vrijedi ni komentarisati.

– Ne sjećam se da je proteklih godina bila ovako teška situacija, što se tiče cijena i kupovne moći građana – rekao je Vasilić.

Jedna od rijetkih posnih namirnica čije cijene nisu odletjele u nebo je riba. Međutim, u ribarnicama ne isključuju mogućnost da i tu dođe do promjene u skorije vrijeme, jer kako kažu, cijene diktiraju dobavljači.

– Cijena šarana po kilogramu je 8,5 KM, kilogram amura osam, dok je kilogram očišćene pastrmke deset maraka, a 8,5 maraka žive – kazao je Predrag Smiljanić iz banjalučke ribarnice “Peco fiš” dodajući da je potražnja znatno veća tokom posta.

Iz “Naše ribarnice” u Tesliću kažu da su cijene nešto više više u odnosu na prošlu godinu.

– Građani najviše traže šarana i oslića. Cijene zavise od vrste, tako da je kilogram pastrmke 9,5 maraka, a šarana deset maraka, dok je skuša 7,3 KM – kazali su u ovoj ribarnici.

Više cijene voća i povrća poljoprivrednici pravdaju lošim vremenskim uslovima koji uništavaju naš rod zbog čega smo, kažu, osuđeni na uvoz.

– Sve što je uvozno, kada naše ne rodi, znatno je skuplje – kaže za “Glas” predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

On ističe da od 2011. godine svi voćari u Srpskoj i BiH posluju negativno, zbog vremenskih neprilika koji umanjuju rod i kvalitet naših proizvoda.

Pazar za dugove

Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo kazao je da su povrtari u lošoj situaciji.

– Prošle godine smo otišli u minus, tako da ove godine nismo imali sredstava, a ni hrabrosti da idemo u nova zaduženja kako bi posadili više povrća. Zato je došlo do manje ponude, a viših cijena. Sadašnjim pazarom vraćamo prošlogodišnje dugove apotekarima i bankama, i mi smo tu negdje na nuli – kazao je Mastalo.

Izvor: Glas Srpske