Naslovna Kultura Izložbe Mašićki ikonostas

Mašićki ikonostas

GRADIŠKA – U prostorijama Doma kulture „Srbija“ u Novoj Topoli  04. juna u 19 časova održana je izložba „Mašićki ikonostas“ na kojoj su predstavljene obnovljene ikone mašićkog ikonostasa koji pored svoje ljepote i umjetničke vrijednosti također nosi simboliku vjekovnog stradanja srpskog pravoslavnog naroda, a naročito stradanja Srba ljevčanskog potkozarja tokom  Drugog svjetskog rata.

Mašićki ikonostas je značajan po tome što je jedini sačuvani ikonostas na području Kozare i Lijevča, jer su sve crkve na ovom prostoru stradale u ratovima, bunama, a posebno u Drugom svjetkom ratu kada je preživjelo samo nekolicina hramova, ali i oni koji su preživjeli bili su devastirani. Ikonostasi su uglavnom bili uništeni. Ovo je jedan ikonostast koji je iz tog perioda, dakle preživjeo je rat i svjedok je vremena u kome su Srbi na ovim prostorima živjeli.

Imali smo priliku da prisustvujemo prezentaciji obnovnjenih mašićkih ikona koje su u periodu od posljednjih godinu dana bile u procesu obnove. Restauraciju je radila slikar, konzervator Vanja Šotra Dursun, a ikone su sada u najljepšem svjetlu predstavnjene u Novoj Topoli. Veliku blagodarnost dugujemo gospodinu Draganu Davidoviću, republičkom sekretarijatu za vjere, ali i ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Ikonostas broji dvadeset i tri ikone,  uz to još dvije ikone koje nisu integralni dio ikonostasa, ali su vrijedne. Rađen je u ikonopisačkoj radionici „Ivković“ iz Novoga Sada i potiče iz 1905. godine kada je sagrađena crkva presvete bogorodice u Mašićima. Za svih ovih stopetnaest godina na njemu nisu vršeni nikakvi radovi osim eventualno korekcija i popravki ramova. Ovo je samo prva stepenica ka obnovi kulturne baštine našega kraja – izjavio je teolog Dario Drinić.

Generalna sanacija hrama u Mašićima je pri kraju. Urađen je novi ikonostas sa novim ikonama, ali i ove ikone su sačuvane da svjedoče o vremenu budućim generacijama – dodao je otac Petar Jovanović.