Naslovna Info Gradiška MANJAK RADNIKA: Potrebno više stotina zanatlija, medicinskih tehničara, njegovatelja, spremačica i trgovaca

MANJAK RADNIKA: Potrebno više stotina zanatlija, medicinskih tehničara, njegovatelja, spremačica i trgovaca

GRADIŠKA – U mnogim gradiškim preduzećima i radnjama, naročito građevinskom sektoru, privredi i prerađivačkoj industriji, postoji stalna potreba za radnicima svih zanatskih profila.

Najpotrebniji su zidari, tesari, armirači, moleri, stolari, konfekcionari, radnici u drvnoj i metalskoj industriji, proizvodnji nameštaja, potom vodoinstalateri, monteri centralnog grijanja ali i medicinski tehničari, njegovatelji starijih osoba, trgovci, spremačice, fizički radnici…

-Konstantno tražimo radnike, najviše medicinske tehničare, njegovatelje i spremačice, kao što je i sada slučaj. Bez obzira na dobre uslove, redovnu i stimulativnu platu pa čak i mogućnost prekvalifikacije ili školovanja o našem trošku, ne uspijevamo obezbijediti tražene profile – kazao je za Srpskainfo Kristijan Bakić, direktor Rezidencije „Bakić“ u čijem sastavu je i dom za stare osobe.

Zbog manjka radnika u poljoprivredi, posebno voćarstvu, jesenas je ovdje angažovano stotinjak berača jabuke iz Turske i drugih zemalja. Uzrok manjka radnika, smatraju poslodavci, su stalni odlasci na rad u inostranstvo ali i drastično smanjenje broja stanovnika te još uvijek neusklađena politika obrazovanja sa potrebama tržišta.

Takođe se moraju uzeti u obzir i sve veće potrebe nastale pojačanom stambenom izgradnjom, investicijama u privredi, povećanim obimom uslužnih djelatnosti.

Izvor: Srpska info