Naslovna Info Gradiška MANIFESTACIJA “DANI RUSKE KULTURE I UMJETNOSTI” U GRADIŠCI

MANIFESTACIJA “DANI RUSKE KULTURE I UMJETNOSTI” U GRADIŠCI

GRADIŠKA – U Gradišci je danas, u okviru manifestacije “Dani ruske kulture i umjetnosti”, u Gimnaziji otvorena izložba fotografija “Rusija u objektivu”, a u Kulturnom centru prikazan dokumentarni film “Ruski oficir sa Kozare”, autora Milana Pilipovića.

Manifestaciji su prisustvovali ataše za kulturu Ambasade Rusje u BiH Lilija Sabirova, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Sabirova je naglasila da su ovakve manifestacije veoma važne za odnose ruskog i srpskog naroda. Ona je zahvalila što su “Dani ruske kulture i umjetnosti” organizovani u okviru programa “Gradiške jeseni” kojima se obilježava slava opštine Gradiška.

Malešević je rekao da Republike Srpska i Rusija imaju odličnu saradnju u oblasti kulture, u okviru koje ruska Ambasada nastoji da predstavi sadržaje u oblasti kulture srpskom narodu.

On je naveo da su se tokom ovogodišnje posjete Sankt Peterburgu predstavile ustanove kulture iz Republike Srpske i otvorena izložba o koncentracionom logoru Jasenovac.

Malešević je istakao da je ruska publika odlično prihvatila predstave Narodnog pozorišta, te sadražaje koje su im predstavili Muzej, Kinoteka i Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Adžić je zahvalio predstavnicima ruske Amabasade što su došli u Gradišku da predstave svoju kulturu i umjetnost, ali i da razgovaraju o unapređenju saradanje.

U Kulturnom centru i Gimnaziji u Gradišci narednih dana biće prikazano i šest ruskih igranih filmova, čija je tema uglavnom istorija Rusije.

Srna, Moja Gradiška