Naslovna Kultura Knjige MALEŠEVIĆ: “VITEZOVO PROLJEĆE” DA POSTANE TRADICIONALNI SKUP

MALEŠEVIĆ: “VITEZOVO PROLJEĆE” DA POSTANE TRADICIONALNI SKUP

GRADIŠKA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da Festival poezije “Vitezovo proljeće”, koji je danas otvoren u gradiškom Kulturnom centru, treba da postane tradicionalna pjesnička manifestacija i prepoznatljiv kulturni događaj u Srpskoj.

Malešević je naglasio da ovu manifestaciju ubuduće treba da podrže kulturni i prosvjetni radnici u Gradišci i lokalna zajednica, kako bi se đacima i građanima omogućilo da uživaju u kvalitetnoj poeziji.

IMG_20160321_185236_289

U dva termina u Kulturnom centru, više od 400 učenika nižih razreda osnovne škole uživalo je u stihovima dvadeset pjesnika iz Srbije i Republike Srpske, među kojima je poznati srpski rok muzičar i pjesnik Bora Đorđević, koji je osim stihova prilagođenih djeci, mališane razveselio pjesmom “Komšije će da me biju”.

Đorđević je izrazio zadovoljstvo što je nastupio u Gradišci i izrazio žaljenje što zbog obaveza neće moći nastupati i sutra, kada će biti organizovano pjesničko veče za sve građane.

Svoje stihove govorili su i predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić, te Nedeljko Popadić, Blagoje Baković, Aleksandar Čotrić i drugi.

Andrić je rekao da se danas na Svjetski dan poezije održava i nekoliko pjesničkih manifestacija u Beogradu, ali da mu je veliku doživljaj što je upravo u Gradišci.

Književnik Aleksandar Čotrić, koji je i poslanik u Skupštini Srbije, istakao je da veoma važno da kultura, umjetnost i jezik na najčvršći način povezuju srpski narod u Srbiji i Republici Srpskoj.

On je naglasio da poezija danas nije dovoljno zastupljena u društvu i medijima, te da upravo manifestacije kao što je Festival poezije u Gradišci okupljaju mlade i nastoje da ih usmjere da vole lijepu pisanu riječ.

Umjetnički direktor Festivala “Vitezovo proljeće” Marko Šukalo istakao je da je velika čast za Gradišku da može dva dana da ugosti dvadeset velikih srpskih pjesnika, i da se na taj način djeci i odraslima omogući da uživaju u kvalitetnoj poeziji i da ih odvoji od rijaliti programa i ostalih loših sadržaja na televiziji.

Drugog dana festivala, sutra u 19.00 časova biće organizovano pjesničko veče za građane. Ovaj festival organizuje Kulturni centar Gradiška, a pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

SRNA