Naslovna Info Malešević: Podjela novca na štetu Republike Srpske

Malešević: Podjela novca na štetu Republike Srpske

BANJALUKA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević smatra da je odlukom o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu u ukupnom iznosu od 925.000 KM Savjet ministara BiH napravio nesrazmjer između entiteta i nanio štetu Republici Srpskoj, kojoj je od ukupnog iznosa sredstava dodijeljeno 320.000 KM, dok je ostatak novca pripao Federaciji BiH (FBiH).

Malešević ocjenjuje da je nedopustivo i to što je od sredstava koja su dodijeljena Republici Srpskoj, kako je rekao, više sredstava dodijeljeno onim opštinama u kojima je na vlasti Savez za promjene u odnosu na one u kojima je na vlasti SNSD i vladajuća koalicija.

“Ova sredstva su dodijeljena u nekoliko opština i iznosi se kreću od 20.000 KM za recimo Srpsku pravoslavnu opštine Modriča, do 40.000 KM u ostalim opšptinama što nije dovoljno za te projekte za koje je namijenjen novac, pa može služiti samo kao podrška načelnicima tih opština”, rekao je Malešević ističući da je izuzetak od ovog pravila 80.000 KM za sanaciju Kulturnog centra u Višegradu.

On je naglasio da je prilikom raspodjele novca trebalo poštovati prioritete kao što je, na primjer, opština Šamac u kojoj je biblioteka potpuno stradala u prošlogodišnjim poplavama.

“U Doboju su dodijeljena sredstva za međunarodni rukometni turnir, a ja ne znam da li je baš bilo potrebno da se za tu namjenu izdvoji 40 hiljada KM ili je bilo potrebnije da se taj novac izdvoji za sanaciju biblioteke u Doboju i nabavku opreme”, rekao je Malešević.

On je naglasio da sredstva nisu odobrena ni Rimskom municipijumu u Skelanima iako se zna da je novac potreban kako bi se zaštitilo to nalazište od propadanja.

“Zbog čega, ne bih da nagađam, to znaju ljudi koji su digli ruku za ovakvu raspodjelu koja ide na štetu Srpske”, istakao je Malešević.

SRNA