Naslovna Info Malešević otvorio izložbu učeničkih radova o Jasenovcu

Malešević otvorio izložbu učeničkih radova o Jasenovcu

Donja Gradina – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević otvorio je danas izložbu učeničkih radova o Jasenovcu u Spomen-području Donja Gradina.

Malešević je rekao da ova izložba predstavlja doprinos gajenju kulture sjećanja na nevino stradale žrtve logora Jasenovac.

On je dodao da su učenici, da bi mogli da pišu i slikaju o Jasenovcu, morali da saznaju i razgovaraju sa svojim nastavnicima o patnji i stradanju naroda u tom logoru.

Zahvalnice učenicima nagrađenih radova uručili su ministar Malešević i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović koji su zahvalili učesnicima koji su se javili na konkurs.

U Donjoj Gradini danas će biti održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

U Spomen-području “Donja Gradina” u toku je okupljanje učesnika. U ovom mjestu prisutan je veliki broj građana i učenika koji pristižu autobusima iz raznih krajeva Republike Srpske.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antiFašista različitih nacionalnosti.

Srna