Naslovna Info Malešević: Nastavnici i učenici treba da grade odnos pun razumijevanja

Malešević: Nastavnici i učenici treba da grade odnos pun razumijevanja

Banjaluka – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević osudio je bilo kakav oblik vršnjačkog nasilja u školama u Republici Srpskoj, te nastavnike i učenike pozvao da se međusobno poštuju i grade odnose pune razumijevanja i tolerancije.

Malešević je poručio, povodom napada u školskom dvorištu Srednje stručne škole u bijeljinskom naselju Janja gdje je šesnaestogodišnjak nožem ubo maloljetnika, da u školama treba da vlada dobra atmosfera i duh zajedništva.
“Pozivam učenike da se ugledaju na pozitivne primjere u društvu, razvijaju kulturu dijaloga i uče kako da budu dobri i čestiti ljudi, kako bismo izbjegli nemile događaje u budućnosti”, rekao je Malešević za Srnu.

On je istakao da će u narednom periodu biti intenzivirane aktivnosti na usavršavanju nastavnika o tome kako da se učenici nauče da se mirno prevazilaze konfliktne situacije u školama.

Malešević je naveo da je jedan od starteških ciljeva Ministarstva u narednom periodu jačanje vaspitne uloge škole i unapređivanje saradnje sa roditeljima i lokalnom zajednicom na tom polju.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske napomenuo je da svako svojim ponašanjem utiče na mlade, dajući im često model ponašanja koji nije poželjan, te poručio da društvo treba da se preispita da li mladima daje dobar obrazac ponašanja.

Povrijeđenog dječaka Malešević je posjetio juče u bolnici u “Sveti Vračevi” u Bijeljini, kako bi se na licu mjesta uvjerio u njegovo zdravstveno stanje i tom prilikom mu je potvrđeno da se dječak oporavlja.

Malešević je u stalnom kontaktu sa ljekarima koji su jutros potvrdili da je dječakovo stanje stabilno.

Delegacija Ministarstva prosvjete i kulture boravila je juče i u školi u kojoj se dogodio incident, gdje je sa direktorom ove škole Nadom Golijanin razgovarala o nemilom događaju.

U školskom dvorištu Srednje stručne škole u Janji 29. januara šesnaestogodišnjak iz ovog mjesta izbo je godinu dana starijeg maloljetnika.

Dežurni tužilac Marko Zekić rekao je Srni da je napadač preklopnom čakijom četiri puta ubo povrijeđenog maloljetnika.

SRNA, GLAS SRPSKE