Naslovna Info Malešević: Moguće da u pojednim školama kasni početak nove školske godine

Malešević: Moguće da u pojednim školama kasni početak nove školske godine

Doboj – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas u Doboju da, iako trenutno nema najava, postoji mogućnost da dođe do kašnjenja sa početkom nastave za pojedine škole, od ukupno 21 koje su u programu energetske efikasnosti, a koje nisu pravovremeno dostavile dokumentaciju i sprovele proceduru izbora izvođača radova.

“Vidjećemo kako će se uopšte organizovati nastava u tim školama i da li će kasniti ili će se radovi izvoditi u pojedinim dijelovima objekta, a da u drugom dijelu objekta nastava traje. Neke alternative će se morati tražiti”, rekao je novinarima Malešević koji je danas u Doboju posjetio Osnovnu školu “Sveti Sava”, koja je u fazi sanacije nakon poplava iz 2014. godine.

Malešević je istakao da su i u ovoj školi radovi kasno otpočeli, s obzirom da strani donatori traže da je dokumentacija potpuna, a izvođač radova da dostavi sve neophodne ateste.

Ministar je naveo da finansijski efekti uštede na grijanju neće biti vidljivo izraženi, s tim da škole neće imati gubitaka, najavivši da se u narednom periodu razmišlja o ugranji kaliometara, da bi se plaćalo po utrošku, a ne po kvadratu kao do sada.

Malešević je naveo da su sredstva Vlade Srpske koja su prvobitno bila predviđena za sanacija objekta Osnovne škole “Sveti Sava”, zahvaljujući donaciji Ambasade SAD u BiH, preusmjerena za dobojsku Osnovnu školu “Dositej Obradović”, gdje bi radovi mogli otpočeti u proljeće naredne godine.

On je najavio da će resorno ministarstvo u narednom periodu za prioritetnu adaptaciju birati one škole, centralne i područna odjeljenja, koje će u budućnosti imati dovoljan broj djece da pohađa nastavu.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović ocjenjuje da početak školske godine u Osnovnoj školi “Sveti Sava” neće biti ugrožen, da će direktor nastavu organizovati u skladu sa prepurukom pedagoškog zavoda i da će se nastava završiti kao i u svim drugim na području Srpske.

Ukoliko i dođe do kašnjena, Damjanović ističe da se djeca neće opterećivati sa nadoknadom nastave subotama, već korekcijom nastavnih sadržaja i planova.

Damjanović smatra da će unutrašnji radovi na adaptaciji objekta biti završeni mnogo ranije od predviđenih dva mjeseca.

Direktor škole Radmila Dakić rekla je da su radovi na adaptaciji školskog objekta koji je oštećen tokom poplava 2014. godine, počeli 4. avgusta, a rok završetka je 60 dana.

Adaptacija i sanacija objekta omogućena je sredstvima Ambasade SAD u BiH i Gradske uprave Doboj, u iznosu od oko 700.000 KM.

Ona je istakla da se radovi sprovode prema standardima energetske efikasnosti, što podrazumijeva zamjenu drvene stolarije, sanaciju krova sale, uređenje fasade, krečenje i ograđivanje školskog dvorišta.

Ona kaže da je Osnovna škola “Sveti Sava” jedna od 10 najvećih osnovnih škola u Republici Srpskoj na osnovu broja novoupisanih učenika, kojih je ove godine 1.404.

“Evidentno je i povećanje broja upisanih prvačića, ukupno 125, što je za dva odjeljenja više u odnosu na prošlu školsku godinu”, rekla je Dakićeva.

SRNA