Naslovna Info Republika Srpska-FBiH Majkić: Osloboditi parlament predizborne kampanje

Majkić: Osloboditi parlament predizborne kampanje

SARAJEVO – Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić pozvala je danas poslanike ovog doma da sjednicu, na kojoj se vodi rasprava o inicijativi za smjenu ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, oslobode predizborne kampanje i nastave da rade posao za koji ih je narod birao.

“Treba da radimo svoj posao i sjednicu oslobodimo predizborne kampanje. Neka političke partije to rade na drugim mjestima”, rekla je Majkićeva.

Ona je ocijenila da Savez za bolju budućnost /SBB/ BiH, insistiranjem na Lagumdžijinoj smjeni, vodi neprincipijelnu predizbornu kampanja, sa lošim namjerama.

Majkićeva je podsjetila da se tačka dnevnog reda zove rekonstrukcija Savjeta ministara BiH.

“Mala stranka poput SBB BiH, sa četiri poslanika, pokušava da sve nas ubijedi da treba smijeniti Lagumdžiju. Ova stranka i do sada se u više navrata neprincipijelno ponašala u parlamentu BiH. To pokazuje i današnje ponašanje njenih poslanika”, rekla je Majkićeva.

Ona je dodala da SNSD ima puno razloga zbog kojih bi mogao da glasa za smjenu Lagumdžije, kao i ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića, ali pitanje je da li bi to danas bilo mudro i politički opravdano.

Poslanici HDZ-a BiH Mate Franjičević i Niko Lozančić smatraju da se interpolitički problemi u BiH ne smiju rješavati na uštrb normalnog rada Savjeta ministara BiH, jer će to donijeti nove probleme i omesti normalno funkcionisanje te institucije.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Bećirović smatra da inicijativa SBB-a nije opravdana i da se iza toga kriju neki drugi razlozi, ali svakako ne i navodna volja većine građana, kako to tvrdi SBB.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić ukazao je na apsurd da SBB BiH danas traži ostavku ministra inostranih poslova, a jutros je ova stranka na Komisiji za spoljne poslove dala podršku izvještaju o Lagumdžijinom radu.

Kalabić smatra da nije bilo razloga ni za zahtjev za smjenu ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića, za kojeg smatra da se korektno ponašao na ceremoniji 12. maja u Kasarni “Kozara” u Banjaluci povodom Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske i na intoniranje himne Srpske na toj ceremoniji, što mu je SBB zamjerio.

Predsjednik Kluba poslanika SDA BiH Asim Sarajlić rekao je da će poslanici njegove stranke podržati prijedlog SBB-a BiH za Lagumdžijinu smjenu.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da je nedavna smjena ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića bila “srpska sramota”, kako su to naveli neki poslanici tokom diskusija.

Ona je rekla da “razumije” zašto SNSD hvali Lagumdžiju, ali ovoj stranci zamjera zašto ne kritikuje rad Lagumdžijinog zamjenika Ane Trišić Babić koja se, kako je istakla, otvoreno zalaže za ulazak BiH u Nato i nije reagovala na zahtjeve za opozivom konzula u Čikagu Brana Pećanca.

Saša Bursać iz SNSD-a replicirao je Pandurevićevoj da zapravo ona, koja se stalno verbalno sukobljava sa poslanicima SNSD-a u Sarajevu, stvara tu “srpsku sramotu”.

Darko Babalj iz SDS-a zamolio je šefa Kluba poslanika SNSD-a Dragu Kalabića da se izvini građanima Istočnog Sarajeva, jer je rekao da je to “probošnjačko mjesto”.

Kalabić je replicirao i pojasnio da se to odnosi na stranku i političare koji vode probosansku politiku u tom gradu, a ne na samo mjesto i njegove građane.

Borislav Bojić iz SDS-a pozvao je Bursaća, ali i ostale poslanike da malo više računa povedu o načinu na koji se izražavaju u parlamentu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra danas inicijativu SBB BiH za smjenu ministra inostranih poslova Zlatka Lagumdžije, nakon što je povučen zahtjev za smjenu ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića.

Kada je riječ o zahtjevu za Lagumdžijinu smjenu, SBB se poziva na masovno nezadovoljstvo radom dosadašnje vlasti i eksplicitne zahtjeve za smjenu ministra inostranih poslova iskazane na protestima 7. februara, te na plenumima građana.

SRNA