Naslovna Info Majevička šljiva ide u Njemačku i Rusiju

Majevička šljiva ide u Njemačku i Rusiju

Banjaluka – Voćari u Srpskoj ove godine očekuju više otkupne cijene voća nego lani, i to u prosjeku za 20 feninga po kilogramu, a najveću nadu ulažu u majevičku šljivu koju će izvoziti na njemačko i rusko tržište.

Kako im vrijeme nije išlo na ruku, jedina svijetla tačka su im, kažu, upravo te više otkupne cijene.

Njih je realno i da očekuju, jer je širom Srpske, ali i u cijelom regionu pala proizvodnja gotovo svih sorti voća zbog loših vremenskih prilika.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinović kaže da su i one sorte koje nisu stradale prilično lošeg kvaliteta i nisu za izvoz, osim šljive.

– Šljiva je ove godine najbolje rodila, i to posebno na području Majevice. Nje ćemo jedan dio ostaviti za domaće tržište, ali uglavnom ćemo je izvoziti u Njemačku i Rusiju – istakao je Dojčinović.

I otkupna cijena šljive je dobra. Dojčinović kaže da će kilogram ove godine prodavati za 80 feninga, dok je lani koštala oko 60 feninga.

– Manja je ponuda i odmah su više cijene – objašnjava Dojčinović.

Rodom breskve najviše mogu biti zadovoljni voćari iz Hercegovine, dok je kruška najbolje rodila u Potkozarju.

Ipak, mraz i niske temperature, koji su krajem aprila pogodili Potkozarje i njegova okolna mjesta, pričinili su štetu na voćnjacima veću od 16,4 miliona maraka.

Uništeno je od 70 do 100 odsto zasada. Voćar iz Trebovljana Nikola Vukota, koji ima zasade jabuke, kruške, šljive i trešnje, kaže da mu je rod jabuke totalno uništen.

– Ako ne bude značajne pomoći države, voćari će morati napuštati ovu oblast. Ova godina je katastrofalna. Plodovi koji su ostali nemaju tržišnu vrijednost, tako da će nešto možda ostati, ali samo za industriju – priča Vukota i dodaje da je lani kilogram industrijske jabuke bio 13 feninga, a cijene za ovu godinu biće poznate krajem avgusta.

Kada je riječ o kruškama, Vukota dodaje da ove voćke imaju pomalo pukotina, ali su bolje prošle.

– Od onih voćara koje su led i mraz zaobišli računamo na izvoznu liniju prema Rusiji – rekao je Vukota.

Ni voćar iz Jablanice Marinko Šljivar nije zadovoljan rodom jabuke. Očekivao je osam vagona jabuke i tri vagona kruške, ali ništa od toga.

– Jabuke ove godine neću imati zbog mraza. Ipak, biće oko dvije tone kruške viljamovke, koja je lani koštala marku po kilogramu, ali će sigurno ove godine biti veća potražnja od ponude zbog štete, pa će i cijene skočiti – kazao je Šljivar.

Voćari širom Srpske muku muče i sa najezdom insekata koji prijete da unište jabuke i kruške. Zabrinuti poljoprivrednici kažu da je kruškina buva najveća napast u voćnjacima i da ju je veoma teško uništiti.

Šteta

Dragoje Dojčinović kaže da je ove godine zbog mraza i niskih temperatura prepolovljen rod u voćnjacima u svim dijelovima Srpske.

– Ovogodišnja ukupna šteta u voćarstvu procijenjena je na oko 30 miliona maraka – ističe Dojčinović.

Šljiva – najbolje rodila na Majevici

Ovogodišnja – 0,80

Prošlogodišnja – 0,60

Kruška – najbolje rodila u Potkozarju

Ovogodišnja – od 1,20 do 1,30

Prošlogodišnja – od 0,90 do 1

Breskva – najbolje rodila u Hercegovini

Ovogodišnja – od 1 do 1,20

Prošlogodišnja – od 0,80 do 1

Izvor: GLAS SRPSKE