Naslovna Info Mačak Lari deset godina na funkciji u rezidenciji britanskog premijera

Mačak Lari deset godina na funkciji u rezidenciji britanskog premijera

Njegova dugovječnost izaziva zavist, jer je mačak Lari deset godina na „funkciji“ u Dauning stritu i pod njegovom „vladavinom“ bila su tri britanska premijera.

Međutim, nije sve bilo lako tigrasto-bijelom mačku dok nije prešao prag rezidencije premijera Velike Britanije, tačno 15. februara 2011. Lari je sa četiri godine napustio utočište, a njegova prva misija u srcu britanske vlade bila je lov na miševe.

Izabran zbog istinskog instinkta predatora, Lari je imenovan za “glavnog lovca na miševe“, a tu titulu njegovi prethodnici nisu imali čast da imaju.

Očekivanja vlade su bila velika, ali je Lari ipak neke razočarao. Iako ga je tadašnji premijer Dejvid Kameron hvalio da je prvih mjeseci ulovio tri miša, Larijev uspjeh nije veliki. Međutim, mačak je ostao – a miševi kolo vode.

U njegovoj biografskoj bilješci na zvaničnom sajtu britanske vlade, navodi se da je Lari uspio da osvoji srca javnosti, a dok čekaju izjave zvaničnika ispred rezidencije, novinari mu rado nude neke grickalice i maze ga.

Lari ima takođe zadatak da isproba stari namještaj za svoje dremke. Što se tiče lova na miševe, trenutno je u fazi “taktičkog planiranja“. Kada je Kameron 2016. godine podnio ostavku poslije referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, mačak je ostao.

Lari je potom živio sa Terezom Mej, a sada je sa Borisom Džonsonom.

Mačak odbija intervjue ali je ipak napisao knjigu, uz pomoć novinara. Veoma je aktivan na Tviteru gdje ima profil i više od 430.000 pratilaca.

Ko se krije iza tog profila? Ne zna se, ali Lari uporno tvrdi da mu niko od ljudske vrste ne pomaže da napiše poruku na Tviteru.

Lari je u izjavi za Frans pres o tajni svoje dugovječnosti rekao da je on stalno u rezidenciji dok političari samo prolaze.

– Treba se podsjetiti da ja ovdje stalno živim, političari ostaju sa mom dok ih ne otpuste. Prije ili kasnije ti političari shvate da sam ja zapravo gazda – naveo je Lari.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.