Naslovna Info Gradiška LOŠA SEZONA GA NE OBESHRABRUJE: Proizvođača iz Turjaka opčinila proizvodnja jagoda

LOŠA SEZONA GA NE OBESHRABRUJE: Proizvođača iz Turjaka opčinila proizvodnja jagoda

GRADIŠKA – Ovogodišnji rod jagode na imanju Ilije Kovačevića u Turjaku pod Kozarom prepolovljen je zbog mraza i suše. Berba je počela sredinom maja, ali ovaj proizvođač ne vjeruje da će rod biti na nivou prethodnih godina.

Kovačević, koji jagodu proizvodi već dvije decenije na površini od sedam dunuma, kaže da je prosječan rod dvije tone po dunuma, ali će ove sezone to biti znatno manje.

– Računam da ću ove godine ubrati maksimalno četiri i po tone. Za mene, jedinog proizvođača jagode u turjačkom kraju, pa i širem području Potkozarja, to je najmanje od kada se bavim ovim poslom – kaže za Srpskainfo Ilija Kovačević.

Podsjeća da su čak 10 dana tokom marta i aprila temperature bile ispod nule, a poslije je zavladala velika suša.

– Niti sam mogao zaštiti jagodu od mraza niti kasnije obezbijediti dovoljno vode da nadoknadim izgubljenu vlagu tokom suše. Ovo je za mene veoma loša sezona, mada toplo vrijeme povoljno utiče na kvalitet jagode, koja je krupna, zdrava i slatka – objašnjava naš sagovornik suštinu svoje djelatnosti i karakteristike ovogodišnje proizvodnje.

Kovačević se prvi u svome kraju opredijelio za intenzivnu proizvodnju jagoda. To je značajna novost u poljoprivredi ovog kraja poznatog po velikoj proizvodnji jabuke, kruške, šljive i drugih, tradicionalnih voćnih vrsta.

– Znanje je najveći kapital. To sam shvatio već na početku, jer bez stalnog praćenja stručnih dostignuća ne može se mnogo postići. Proizvodnja ovog slatkog voća me davno opčinila i to radim sa velikom ljubavlju, upornošću i strpljenjem – veli Kovačević, koji se u potpunosti posvetio proizvodnji jagode, mada ni ostale djelatnosti u poljoprivredi nije zapostavio.

Prodaja ne predstavlja problem, naglašava ovaj uzorni i vrijedni proizvođač.

– Imam stalne kupce i dobru cijenu. Ove sezone jagodu prodajem po tri KM i sve što naberem naveče dođu kupci i preuzmu. Ne shvatam zašto se više mojih komšija ne opredjeljuje za ovu djelatnost. Možda zbog tradicije, koja ne ide u prilog jagodama i jagodarstvu. Ova proizvodnja donosi prvi novac u sezoni. Zarada je dobra, a ulaganja nisu velika – priča Ilija, koji jagode bere sam, a povremeno angažuje radnike iz Turjaka, zavisno od faze zrenja i roda.

Osim jagode, on proizvodi i luk, krompir, krastavac, svakojako povrće, voće, uzgaja stoku. Kovačević živi sam, ali ga to ne sputava da mnoge poslove okonča na vrijeme, a njive redovno obrađuje. Za njega je, navodi, poljoprivreda stimulativna, jer se uvijek može prilagoditi poslu koji donosi zaradu i obezbjeđuje normalan život.

Kozara

Ilija Kovačević je više puta nagrađivan na sajmovima jagode u Slatini i drugim mjestima u regionu. On smatra da je Potkozarje veoma pogodno za ovu proizvodnju zato što je priroda veoma darežljiva i mnogo zdravija nego u ravničarskim krajevima.

– Moji jagodnajci su visoko na obroncima Kozare, gotovo u divljini, gdje nema mnogo štetnika. Zasade tretiram protiv plemenjače i lisne uši prije faze cvjetanja, a poslije toga uopšte ne upotrebljavam hemiju. Zato su jagode ovdje veoma zdrave, mirišu i slatke su. Parcele prekrivam slamom koja zadržava vlagu i štiti sadnice, koje ne dotiču prljavo tlo – opisuje Kovačević iskustva i praksu u proizvodnji jagoda.