Naslovna Info Ličnost godine Dragan Čović

Ličnost godine Dragan Čović

BANJALUKA – Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, proglašen je za ličnost godine na tradicionalnoj manifestaciji održanoj u petak u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci, koju su 12. put organizovale “Nezavisne novine”.
Priznanje mu je, na svečanosti kojoj su prisustvovale brojne visoke zvanice i koju je direktno prenosila Radio-televizija Republike Srpske, uručio Aleksandar Vučić, premijer Srbije, koji je prošle godine, kada je bio prvi potpredsjednik Vlade Srbije, proglašen za ličnost godine.
Čović je zahvalio na povjerenju koje su mu ukazali “Nezavisne novine” i naši čitaoci.
“BiH je jedno specifično područje u ovom dijelu svijeta. Nema omraženije riječi od političara i pojma od politike. Stoga, kada neko u ovom ambijentu dodijeli političaru nagradu, to puno znači”, kazao je Čović.
U posljednjih petnaestak godina, kako je dodao Čović, grade se prijateljstva, partnerstva.
“Ponosan sam na partnerstvo s Miloradom Dodikom, s Fahrudinom Radončićem. Vjerujem da ću takve odnose graditi i sa druga dva člana Predsjedništva i ne vidim kako drugačije možemo u BiH. Vjerujem da BiH može preživjeti i ostvariti svoj put u EU. BiH može da se uredi kao evropska država, koja će sa svojim susjedima izgraditi prijateljske odnose”, naveo je Čović.
Kao jedan od članova Predsjednitva BiH, dodao je, do kraja će predano raditi za sve one koji žele mir, dostojanstvo i život po mjeri čovjeka.
Čović je novčani dio nagrade donirao za izgradnju tri kuće na području Tuzle, stradale u poplavama i klizištima.
Vučić je Čoviću čestitao na nagradi, a Željku Kopanji, direktoru “Nezavisnih novina”, zahvalio na organizaciji ove manifestacije.
“Uvek je najvažnije kako će i šta rukovodstvo da čini. Nemojte da plivate, da se održavate na površini, već rušite ono što je loše i gradite novo, nemojte da se plašite”, poručio je Vučić tokom manifestacije.
On je Čoviću poželio mnogo uspjeha i mnogo pobjeda u životu, ističući da ova nagrada predstavlja veliku odgovornost i obavezu.
Vučić je, prije manifestacije, kazao da je veoma važno sačuvati stabilnost RS i BiH, jer je to važno i za Srbiju i za cjelokupan srpski narod.
“U tom smislu verujem u odgovornost svih političkih subjekata, a mi sa jedne i sa druge strane Drine moramo da razgovaramo i moramo međusobno da se pomažemo da bismo na najbolji mogući način zaštitili naše nacionalne interese”, rekao je Vučić.
Zvanicama, uvaženim gostima, na početku manifestacije obratila se Sandra Gojković-Arbutina, glavni i odgovorni urednik “Nezavisnih novina”, koja je kazala da naša medijska kuća u skoro dvije decenije dugom radu nastoji da promoviše kulturu dijaloga, zalažući se za istinu i pomirenje u regiji.
“Vodeći se time, prije 12 godina došli smo na ideju da organizujemo manifestaciju i ustanovimo nagrade koje će biti priznanje svima onima koji svojim nesebičnim trudom, zalaganjem i predanim radom čine sve da život ljudi na ovim prostorima bude bolji i kvalitetniji”, kazala je, između ostalog, Gojković-Arbutina.
Uslijedilo je uručivanje nagrada, a glasovima putem SMS-a, te na portalu www.nezavisne.com, naši čitaoci izabrali su najbolje ministre u obje entitetske vlade, te u Savjetu ministara BiH.
Kada je o FBiH riječ, sa osvojenih 3.928 glasova, priznanje je pripalo Adilu Osmanoviću, ministru Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, kojem je nagradu uručila Nihada Hasić, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika “Nezavisnih novina”.
“Ja bih da zahvalim svim čitaocima ‘Nezavisnih novina’, koji su svojim glasanjem prepoznali aktivnosti i rad Ministarstva na čijem čelu se nalazim. Ovom prilikom želim pozdraviti urednika ‘Nezavisnih’, novinare, sve uposlenike i, naravno, vlasnika, mog prijatelja, Željka Kopanju, koji je za mene uzor u životu, da se borimo za malog, ‘običnog’ čovjeka, kojem treba politika da bude na usluzi i da mu pomogne u rješavanju problema s kojima se svakodnevno susreće”, kazao je Osmanović.
Što se tiče Vlade RS, čitaoci su izabrali Zorana Tegeltiju, ministra finansija RS, koji je osvojio 9.924 glasa, a priznanje mu je uručio Rade Šegrt, urednik ekonomske rubrike u “Nezavisnim novinama”.
“Nagrade prijaju, nagrade obavezuju. Kada ih dobijete od čitalaca tako respektabilnih novina, kao što su ‘Nezavisne’, onda vas čine još ponosnijim. Zato koristim priliku da čitaocima zahvalim za ovu nagradu, koja je, ja mislim, dodijeljena prije svega Ministarstvu finansija RS, a onda i meni”, poručio je Tegeltija.
Najbolji ministar u Savjetu ministara BiH, odlukom čitalaca, koji su glasali 3.582 puta, je Damir Hadžić, ministar transporta i komunikacija BiH, kojem je priznanje uručio Aleksandar Kopanja, pomoćnik direktora “Nezavisnih”.
Hadžić je rekao da mu je obaveza da kaže da ovo priznanje jednako pripada njegovim entitetskim kolegama.
“Privilegija mi je da kao jedan od jednakih u Vijeću ministara BiH dobijem ovo prestižno priznanje i zbog toga mi je obaveza da posebno zahvalim Vama, gospodine Kopanja, urednicima i novinarima, i naravno čitaocima vašeg uvaženog lista, koji njeguje dijalog, te nastoji da pravovremeno i objektivno informiše javnost u BiH”, rekao je Hadžić.
Ovogodišnje priznanje za podvig godine, koje nosi naziv “Jelena Trikić”, dobijen po svima poznatoj Majci Hrabrost, zasluženo odlazi u Bihać. Svojom hrabrošću ovu nagradu dobili su članovi Rafting kluba “Una Aqua klub”, koji su tokom majskih poplava nesebično pomogli Dobojlijama. Pored priznanja, dobili su i 2.000 maraka.
U ime redakcije “Nezavisnih novina”, nagradu im je uručila Minja Šuković. Tri člana ovog rafting kluba, Nedin Hadžić, Edin Moranjkić i Dinko Mujić, preuzeli su svoju nagradu, a na majicama su nosili natpis “Za Dobojlije”.
“Naša najveća nagrada je ono što smo uradili prema Dobojlijama i sva njihova zahvalnost. Hvala svima u ime nas Bišćana”, kazali su hrabri Bišćani.
Za privrednika godine proglašen je Bojan Risović, generalni direktor “Tropic centra”, a nagradu mu je uručila Diana Radić, direktor marketinga “Nezavisnih novina”.
“Vrlo je lijepo kada vaš rad na ovako lijep način prepoznaju. Hvala svima koji su doprinijeli u ovome što smo napravili, a prije svega hvala našim kupcima”, naglasio je Risović, koji je zahvalio na priznanju koje mu je dodijeljeno.
Kako je naglasila Gojković-Arbutina, “Nezavisne novine” ustanovile su veliki broj nagrada.
“Nama posebno draga i posebno važna je novinarska nagrada ‘Nikola Guzijan’. Ova nagrada nosi ime poznatog pjesnika i novinara, jednog od osnivača ‘Nezavisnih novina’. Naš uređivački kolegijum nagradu ‘Nikola Guzijan’ dodjeljuje kolegama novinarima za poštivanje profesionalnih standarda i istraživački rad”, navela je Gojković-Arbutina.
Ona je statuu s likom Nikole Guzijana uručila Nedeljki Breberina, novinarki “EuroBlica”, kojoj je pripala i novčana nagrada od 2.000 KM.
“Velika mi je čast, svaka nagrada daje motivaciju i predstavlja odgovornost. Hvala ‘EuroBlicu’ i kolegama. Nadam se da ću u budućem radu opravdati pruženo povjerenje”, navela je novinarka godine Nedeljka Breberina.
“Nezavisne novine” ovaj put su dodijelile i specijalno priznanje za doprinos miru i stabilizaciji u regionu, a pripalo je Ketrin Ešton, doskorašnjoj visokoj predstavnici za spoljnu politiku i bezbjednost EU.
Nagradu je u ime Ketrin Ešton primio Renco Davidi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, a uručio ju je Aleksandar Kopanja.
Kako zbog mnogobrojnih obaveza Eštonova nije mogla da doputuje u Banjaluku, prisutnima se obratila putem videa, te je kazala da zna da je pred BiH mnogo izazova.
“Veoma sam počastvovana nagradom koju ste mi dodijelili i veoma mi je žao što ne mogu biti sa vama da je primim. Vjerujem i nadam se da će lideri ove divne zemlje dorasti izazovima da bi svoj narod odveli u budućnost koju tako mnogo zaslužuju. Hvala naljepše”, rekla je, između ostalog, Eštonova.
Manifestaciji, koja je privukla pažnju velikog broja novinara, prisustvovali su brojni zvaničnici, uključujući i Milorada Dodika, predsjednika RS, Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, Vjekoslava Bevandu, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Željku Cvijanović, premijerku RS, Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS, Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, Fahrudina Radončića, lidera SBB BiH, i mnoge druge.
Dosadašnje ličnosti godine
2013 – Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Srbije
2012 – Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore
2011 – Novak Đoković, srpski teniser
2010 – Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske
2009 – Tanja Fajon, tadašnja predstavnica Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima zemljama zapadnog Balkana
2008 – Sulejman Tihić, lider Stranke demokratske akcije (SDA)
2007 – Miroslav Lajčak, tadašnji visoki predstavnik u BiH
2006 – Milorad Dodik, tadašnji premijer Republike Srpske
2005 – Rafi Gregorijan, tadašnji supervizor OHR-a za Brčko
2004 – Mirsada Prašo, doktorica koja je spasila život pretučenih pravoslavnih sveštenika Jeremije i Aleksandra Starovlaha
2003 – Kliford Bond, tadašnji ambasador SAD u BiH
Josipović: Priznanje zalaganju za mir
Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske, koji je priznanje za ličnost godine dobio 2010, pismom je čestitao Čoviću na ovoj nagradi.
“Poštovani gospodine Čoviću, budući da, zbog ranije dogovorenih i neodgodivih obveza, nisam u mogućnosti osobno prisustvovati svečanosti dodjele prestižnog priznanja ‘Nezavisnih novina’ za osobu godine 2014, ovim Vam putem želim uputiti svoje najiskrenije čestitke. Nagrada koju Vam dodjeljuju priznanje je Vašem dosadašnjem radu i predanom zalaganju za mir, toleranciju i razumijevanje u BiH, ali i šire”, naveo je Josipović.
U čestitki Čoviću predsjednik Hrvatske dodao je da je ova nagrada ujedno i priznanje svima onima koji se neumorno bore za promovisanje tih vrijednosti, za politiku dijaloga, pomirenja i suživota, jedinu ispravnu i dugoročno održivu politiku, ne samo na ovim prostorima.
“Ova nagrada je ohrabrenje i poticaj da se nastavi u pravcu razvoja demokratske, stabilne, prosperitetne i proeuropske BiH i njezinog susjedstva. Na Vama je u godinama koje dolaze i posebna odgovornost da, zajedno sa ostalim članovima Predsjedništva, te drugim političkim liderima BiH, osigurate optimizam i vjeru u bolju budućnost svim građanima vaše države, te da povedete BiH dalje putem Europske unije. Republika Hrvatska, i ja osobno, na tom ćemo vam putu uvijek biti vjeran i pouzdan prijatelj”, napisao je Josipović.
U čestitki je srdačno pozdravio Čovića i poželio mu sreću i zadovoljstvo u životu, kao i puno uspjeha u svim budućim izazovima.