Naslovna Info Letina puna rizika zbog nepoverenja u osiguranje

Letina puna rizika zbog nepoverenja u osiguranje

Višemilionske štete u voćnjacima i povrtnjacima, nestale zbog mraza i grada, nisu promenile negativan stav poljoprivrednika prema osiguranju, bez obzira na stimulacije resornog ministarstva RS.

Foto: M. Pilipović / RAS Srbija

Većina zaobilazi osiguravajuće kuće a samo mali broj proizvođača se ove godine opredelio za osiguranje.

 Boro i Goran Topolović iz Seferovaca su među malobrojnim poljoprivrednicima u Lijevče polju koji su osigurali svoje useve. Oni su prošle godine zbog grada, suše i drugih elementarnih nepogoda imali veliku štetu u povrtnjacima.

– Bez osiguranja više ne vredi raditi jer to vodi u gubitke. Posle grada koji poslednjih godina ne zaobilazi Lijevče polje, odlučio sam se na ovajh korak. Nije bilo lako pronaći osiguravajuću kuću ali sam na kraju u tome uspeo. Sada više ne strepim kada zagrmi i naoblači se – kazao je “EuroBlicu” Boro Topolović, koji je osigurao 60 dunuma bostana te veće površine luka, kupusa, krompira i drugog povrća.

Boro Topolović

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaBoro Topolović

Goran Topolović iz istog sela prvi put se ove godine opredelio za osiguranje.

– Ovo je bilo neophodno jer su troškovi veliki a udeo naknade za osiguranje ipak zanemariv. To je u proseku od četiri do šest odsto u poređenju sa planiranom zaradom. Prethodnih godina u proseku sam imao štete veće od 50 odsto – naglašava Goran Topolović.

Momir Cvjetković, poljoprivredni inženjer iz Nove Topole, smatra da je veoma mali broj poljoprivrednika, prvenstveno proizvođača povrća u Lijevče polju, osigurao ljetinu od elementrnih nepogoda.

– Tu ima više razloga. U proleće, kada treba osigurati useve, oni nemaju novca jer su ga potrošili za setvu. Plasman povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda je neizvestan. Takođe, vlada i nepoverenje prema osiguravajućim kućama – zaključio je Cvjetković.

Momir Cvjetković

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaMomir Cvjetković

Njegov kolega Milutin Misimović, voćar i šef opštinskog Odelenja za poljoprivredu u gradiškoj opštini, naglašava da je resorno ministarstvo načinilo dobar korak u pravcu stimulisanja poljoprivrednika za osiguranjem.

– Vlada i Ministarstvo poljoprivrede RS su pravilnikom odredili 50 odsto stimulacije za osiguranje ali ni to još ne daje očekivane rezultate. Naprimer, voćari se na to ne odlučuju zbog visoke nadoknade i neprihvatljive metodologije u proceni štete – smatra Misimović.

Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara RS, kaže da su samo dva voćara iz Kozarske Dubice ove godine osigurala voćnjake dok u gradiškoj opštini nema takvih primera.

– Osiguranje je skupo a naplata štete nesigurna. Iskustva po tom pitanju su nam loša – kategoričan je Dojčinović.

Računica

Boro Topolović je za osiguranje bostana procenjenog na 60.000 KM uplatio 3.700 KM osiguranja, a za 60 dunuma krompira 1.300 KM.

Kalkulisanje

Više poljoprivrednika iz Nove Topole kaže da su analizirali načine i uslove osiguranja ali su na kraju od toga odustali nadajući se da ove godine neće biti grada i oluje.

BLIC