Naslovna Info Gradiška Latinović poništio pečat

Latinović poništio pečat

Gradiška – Načelnik Gradiške Zoran Latinović proglasio je nevažećim novi pečat Skupštine opštine iako je za njegovu izradu novoizabrani predsjednik parlamenta Uroš Grahovac dobio saglasnost Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, piše “Glas Srpske”.

Grahovac, kojeg je imenovala nova skupštinska većina sa SNSD-om na čelu, odlučio se na izradu novog pečata nakon što smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Radislav Dončić uporno odbija da obavi primopredaju dužnosti tvrdeći da je njegova smjena nelegalna. Uporedo sa izradom novog pečata Grahovac je u “Službenom glasniku RS” objavio nestanak skupštinskog pečata i proglasio ga nevažećim.

Latinović je, međutim, uzvratio istom mjerom i odluku kojom je proglasio Grahovčev pečat nevažećim objavio u “Službenom glasniku opštine Gradiška” i poručio da će to obavještenje biti proslijeđeno i “Službenom glasniku RS”.

– U “Službenom glasniku opštine Gradiška” sam u utorak objavio ništavnim pečat, koji je izrađen na bazi lažne prijave N. N. lica policijskoj stanici. Pečat je sve vrijeme bio deponovan u trezoru opštine, gdje se i danas nalazi – rekao je Latinović.

Dončić je istakao da je pečat sve vrijeme bio deponovan u njegovoj kancelariji u sefu navodeći da će tu i ostati i da ga neće predati Grahovcu.

Grahovac je u utorak posljednji put u nizu uz prisustvo policije pokušao da obavi primopredaju dužnosti, ali je ponovo naišao na blokadu. Komentarišući Latinovićevu odluku Grahovac je rekao da je jedini važeći pečat onaj za koji je dato rješenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

– Jedini važeći pečat je kod mene, a oni mogu biti krivično gonjeni ako pokušaju da upotrijebe stari pečat. Oni se igraju sa pravnim sistemom, jer “Službeni glasnik opštine Gradiška” ne može poništiti rješenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS o izdavanju pečata – naglasio je Grahovac.

Nova većina, koju čine odbornici SNSD-a, DNS-a, samostalni odbornici koji su napustili SDS i odbornik Narodne stranke “Radom za boljitak”, smijenili su 23. februara Dončića i za predsjednika Skupštine izabrali Grahovca. Osim Dončića, smijenjeno je kompletno rukovodstvo Skupštine, načelnici opštinskih odjeljenja i direktori javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština i njihovi upravni i nadzorni odbori.

Cvijanovićeva

Premijer RS i međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da je nova skupštinska većina u Gradišci realnost i da je besmisleno i nezrelo da oni koji su tamo ranije imali većinu odbijaju da to prihvate.

– Ne znam zašto bi bilo kakvo tumačenje davalo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave ili Vlada RS kad je tako jednostavno prebrojati odbornike i vidjeti koliko ih je na kojoj strani – istakla je Cvijanovićeva i dodala da partije čiji je rejting poljuljan gube skupštinske većine i da ih preuzimaju stranke poput SNSD-a čiji uticaj raste.