Naslovna Info Republika Srpska-FBiH Lagumdžija ostaje ministar

Lagumdžija ostaje ministar

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio smjenu ministra spoljnih poslova BiH i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zlatka Lagumdžije, javlja AA.

Predsjedavajući Kluba SBB-a Mirsad Đugum, ranije je, na početku sjednice povukao inicijativu za smjenu ministra odbrane Zekerijaha Osmića, tako da se o tome poslanici nisu ni izjašnjavali.

Za odluku o smjeni Zlatka Lagumdžije glasalo je 13 poslanika, protiv je bilo 18, suzdržanih pet. Nije bilo većine da se smjena prihvati, prenosi Klix.

Suzdržani su bili Nermin Purić, Beriz Belkić i tri poslanika HDZ-a. Protiv su bili SDP, SNSD i poslanik Narodne stranke Radom za boljitak, za su glasali SBB, SDA i SDS.

Inicijativa za Lagumdžijinu smjenu došla je iz Kluba poslanika SBB-a 14. maja. Oni su naveli kako je Lagumdžijinu smjenu tražio narod na protestima 7. februara.

Ovo je bila peta inicijativa za rekonstrukciju Savjeta ministara BiH od njegovog uspostavljanja febrauara 2012, a do sada je realizovano njih tri: smjenom kadrova SDA, SDS-a i SBB-a.

Narednih 100 dana ključno za sanaciju štete od poplava

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija pozvao je danas sve u BiH da se u narednih 100 dana maksimalno posvete saniranju posljedica katastrofalnih majskih poplava, a da praznu političku i predizbornu retoriku ostave po strani.

“Pošto su me neki, koji danas traže moju smjenu, pitali šta sam to radio od maja do danas, evo reći ću – sve vrijeme bavio sam se najvećim problemom BiH u ovom trenutku, a to je saniranje posljedica poplava i organizacijom priprema za donatorsku konferenciju 16. jula u Briselu”, rekao je Lagumdžija, obraćajući se poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U narednih 100 dana, istakao je Lagumdžija, svi treba da rade isto i da se takmiče ko će više pomoći ugroženim građanima, a ne da se uzalud troše i vrijeme i riječi.

On je podsjetio da je oko 16 odsto ukupnog bruto domaćeg budžeta uništeno u poplavama koje su pogodile BiH, tako da samo za obnovu kuća i nova radna mjesta u poplavljenim područjima treba obezbijediti dva godišnja budžeta institucija BiH.

“Drago mi je da danas nisam čuo primjedbe na moj rad kao ministra inostranih poslova BiH, a ako je možda neko i htio da mi opali političku šamarčinu, mislim, hvala Bogu, da smo svi mi od građana šamar dobili još 7. februara. A ko je za degeneka, u političkom smislu, to ćemo vidjeti”, kaže Lagumdžija.

Nezavisne novine