Naslovna Info Gradiška Labudovi donijeli gripu, sove isključuju struju, kormorani tamane ribu

Labudovi donijeli gripu, sove isključuju struju, kormorani tamane ribu

GRADIŠKA – Od kako je kod jednog uginulog labuda na savskoj obali u Gradišci utvrđeno pristvo virusa ptičije gripe, omiljeno šetalište Gradiščana je pusto.

Labudovi i divlje patke potpuno su se odomaćili i navikli na prisustvo čovjeka. Dolazili su na obalu zbog hrane, djeca su ih obožavala. Ranijih godina, prilikom visokog vodostaja, prilazili su kućama u potrazi za hranom.

– Jedan labud prilazio je do našeg dvorišta. Hranila sam ga i uživala gledajući kako ponosno pliva. Ali sad kad je raširena  korona, samo nam još nedostaje ptičija gripa. Zato sam se povukla u kuću, a labudovima široka Sava, rekla je Milka Peulić, mještanka Bok Jankovca nadomak Gradiške.

I dok labudovi siju strah oko Save, dvadesetak kilometara dalje drugi problemi. Sova kapitalac upetljala se u žice, prekinula dotok električne energije u potkozarskom selu Dragelji i primorala električare da se penju na banderu. Električar Miloš Ćelić kaže da ni on ni njegove kolege nisu vidjeli veću sovu.

Ovo je pravi kapitalac. Krilima je napravila kratki spoj, stradala je, a selo je ostalo bez struje. Morali smo intervenisati. Pregledali smo je, fotografisali i konstatovali da je ovo najveći primjerak na koji smo naišli.  Dobro je dok su putevi prohodni i nema snijega – rekao je Ćelić.

Ribolovci na Savi žale se na kormorane. Ova ptica koja zimuje u našim prostorima,  veliki je istrijebljivač ribe. Nezasita je i pravi ogromne štete. Odlično leti, pliva i lovi pod vodom.

– Kormorani su najveći neprijatelji ribljem fondu. Ne znam kako da ih otjeram, ne boje se, a nemaju prirodnih neprijatelja. Galamim na njih, ne obraćaju pažnju na mene. Ne bojim se ni ja. Ni njih, ni labudova, ni ptičije gripe – rekao je Željko Stojnić Želja koji veći dio godine provodi na svom brodiću na savskom keju.

Pripitomio je jato divljih pataka, svakodnevno ih hrani po nekoliko puta, razgovara sa njima i tvrdi da su daleko opasnije neke druge ptice: jastrebovi i kukavice u politici, guske na estradi i rode koje u sve manjem broju rade svoj posao.

Autor: Boško Grgić / MojaSrpska.info